IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата рубла облагодетелства бизнеса на швейцарски винопроизводители

Семейство Бурние разчита на лозята си на брега на Черно море, за да създаде висок клас продукция, каквато се търси в Русия

17:58 | 16.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

За швейцарските винопроизводители Рено и Марина Бурние спадът на рублата открива нови възможности за развитие на бизнеса им в Русия. 

От средата на 2014 г. стойността на валутата спадна с 30 на сто, което доведе до увеличаване на търсенето на първокласни вина, които се произвеждат от около 70 хектара земя на брега на Черно море, пише Ройтерс.

Въпреки че се отразява зле на вносителите, спадът на рублата спрямо долара и еврото облагодетелства значително местния бизнес.

“От една страна - това е криза, така че е трудно да изплащаме заемите си. Но от друга страна, създава условия за развитие на руското вино”, твърди Рен Бурние, чието семейство произвежда вино в близост до Берн от повече от 400 години.

“Сега имаме много поръчки в Русия, защото чуждестранните вина изведнъж станаха много скъпи”, коментира Марина Бурние, неговата родена в Русия съпруга.

Лозята на Бурние се радват на субтропичния климат. Те са разположени на същата географска ширина като Бордо и Пиемонт.

Семейството продава своето мерло на местните ресторанти за 750 рубли (15 долара) бутилката. Тяхното червено вино Krasnostop се продава за 1350 рубли. Освен това те произвеждат и каберне сувиньон и бяло вино, което правят от различни сортове грозде.

Въпреки че внасят бутилки, тапи и хартиени етикети, на които не са намерили подходяща алтернатива в Русия, двамата не вдигат цените на продуктите си.

“Магазините и дистрибуторите от цялата страна ни пишат, защото всеки иска да си купи вино с европейско качество на цената на направеното в Русия вино”, коментира Марина.

Заради логистични проблеми като липсата на собствена система за дистрибуция на по-далечни места, семейство Бурние планира да подпише договор с местното подразделение на германската компания за продажба на дребно Metro, която да продава вината ѝ в магазините в Русия.

Това ще им помогне да постигнат целта си за седемкратно нарастване на продажбите до над 100 млн. рубли (2 млн. долара) тази година, въпреки че Марина признава, че влизането в чужди пазари може да им осигури по-лесен път към успеха.

Последна актуализация: 00:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още