IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сър Алекс Фъргюсън продава на търг колекцията си вина

Пенсионираният мениджър на Манчестър Юнайтед признава, че това хоби го разтоварвало от стреса, свързан с футбола

14:58 | 16.04.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За да се разтовари от напрежението, свързано с футбола, пенсионираният мениджър на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън колекционира вина, които ще бъдат продадени на търг в Хонконг през май, обявиха от Christie's.

Колекцията съдържа около 5000 бутилки, събрани лично от един от най-успешните футболни мениджъри в света. Виното ще бъде продадено заедно със сувенири, подписани лично от Фъргюсън.

Почти 75% от бутилките са Domaine de la Romanee-Conti, разкри директорът на международния отдел за вина на Christie's Дейвид Елсууд. По думите му това вино в момента е модерно и търсено.

“Надяваме се това да привлече вниманието не само на феновете на Алекс Фъргюсън, но и почитателите на виното“, коментира Елсууд пред Ройтерс.

Той очаква сериозен интерес от страна на азиатските купувачи, които от години се интересуват от най-добрите вина. Около една трета от колекцията ще бъде предложена в Лондон през юни, а 10 процента ще бъдат обявени за онлайн продажба по-късно този месец. Останалите 60% ще бъдат предложени на 24-и май в Хонконг.

По думите на Елсууд този вид вино в момента се радва на големи продажби в Азия.

Колекцията на Фъргюсън обхваща бутилки от всяка година от кариерата му с Манчестър Юнайтед – от 1986 г. до пенсионирането му през 2013 г. Селекцията включва доста вина от 1999 г., когато отборът стана шампион във Висшата лига, Шампионската лига и успя да грабне Купата на Англия.

„Хората продължават да питат: „Кой беше най-добрият момент от живота ти като мениджър?“. Без съмнение е 1999 г.“, посочва Фъргюсън. По думите му футболът е свързан с много динамика и стрес, ето защо е трябвало да си намери начин да се разтоварва извън играта.

„И изведнъж, преди две или три години, когато разглеждах портфолиото си, осъзнах, че имам невероятно количество вино. Пенсионирах се миналата година и си мислех, че сега е добър момент да го продам“, добавя Фъргюсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още