IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са промените в декларациите за физическите лица за 2010 г.

Те касаят основно земеделските производители, самоосигуряващите се лица и облекченията за млади семейства

12:42 | 18.01.11 г.
Какви са промените в декларациите за физическите лица за 2010 г.

Данъчните декларации за доходите на физическите лица за 2010 г. вече са налични в интернет и офисите на Националната агенция за приходите (НАП) и днес приходната администарация представи промените спрямо 2009 г., както и промените, влизащи в сила от 2011 г.

Облекченията за млади семейства с ипотечен кредит

Облекченията за млади семейства с ипотечен кредит са били използвани от около 5 000 лица, които са спестили средно по 360 лв., или общо 1,8 млн. лв.

От тази година остава единствено необходим документ от банката и декларация, че другият съпруг/съпруга няма да ползва облекчение. Служителите на НАП ще проверяват дали лицата имат сключен брак и дали имотът е единствен, докато за 2009 г. тези документи се вземаха от общинските власти и имотния регистър.

Земеделските производители

За първа година доходът на земеделските производители и тютюнопроизводителите ще е облагаем, след като от него се приспаднат 60% нормативно признати разходи.

Деклариране на заеми

Продължава декларирането на получените и предоставените заеми, като ще се обявяват заеми за над 10 000 лв. (без банковите), както и такива отпреди 5 г. с остатъчна главница за над 40 000 лв.

Самоосигуряващите се лица

Отново всеки месец те ще подават декларация номер 1, а след края на година в срокове на годишна декларация и декларация образец 6, в която са обобщени дължимите вноски.

Има промяна по отношение на осигурителния доход на самоосигуряващите се лица. До миналата година той беше 420 лв. за всеки. През 2010 г. той ще се определя в зависимост от това какви са били доходите през 2009 г.
Ако не е упражнявана дейност през 2009 г. или е започната през 2010 г., то той ще е 420 лв.

Тези, които се осигуряват само за здраве, сами трябва да подадат декларация образец 7.

Въпроси могат да се задават и към кол центъра (0700 18 700 на цената на един градски разговор), уточниха от НАП.

Вече са подадени 11 000 декларации за доходите на физическите лица през 2010 г., от които 400 по интернет. Тази година срокът изтича на 2 май, а подалите през интернет ще ползват 5% отстъпка, както и тези, подали до 10 февруари (ползва се една от двете отстъпки).

Декларации могат да се подават по пощата, в офисите на НАП и по интернет.

През 2010 г. декларираните доходи от наеми за 2009 г. се увеличават до 488 млн. лева от 430 млн. лева за 2008 г., което е ръст с 13,5%, съобщиха още от агенцията.

Въпреки че е регистриран спад на цените на наемите със 17%, облагаемата база реално е увеличена с 30%, отчетоха данъчните.

От 2011 г. физическите лица, които отдават под наем помещения, ще се делят на две групи - когато физическо лице предоставя на фирма или самоосигуряващо се лице и когато физическо лице отдава имот на физическо лице.

В първата хипотеза вече има задължение на фирмата наемател да издаде на лицето наемодател служебни бележки като по граждански договор и да удържи и преведе данъка след приспадане на нормативно признатите разходи от 10%. Новото е, че задължението за плащане на данъка е на плащащата наем фирма или самоосигуряващо се лице.

Ако физическо лице отдава имот под наем на друго физическо лица, лицето, получило дохода, има задължение да направи авансовото удържане и внасяне.

Вече има санкция за наемодател, който не издава квитанция, като тя е от 100 до 500 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още