IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кариерните очаквания отговарят на реалността при завършилите МБА

Бъдещето остава светло за завършилите бизнес специалности, показва глобално проучване

08:52 | 13.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Адвент Груп</em></p>

Снимка: Адвент Груп

Общо 66 % от хората със степен „магистър по бизнес администрация“ (МБА) твърдят, че са си намерили по-добре платена работа или че са постигнали кариерно израстване благодарение на образованието си. Тези и други тенденции бяха идентифицирани от Адвент Груп в рамките на доброволно анкетно проучване, обхванало 2 000 потенциални, настоящи и бивши студенти в икономически специалности в 24 страни по света. Проучването, озаглавено „Тенденции в световното бизнес образование“, цели да сравни очакванията с реалността, като задава едни и същи въпроси на кандидати и студенти от една страна и вече дипломирали се хора – от друга.

Искахме да сравним успеха, на който се радват завършилите МБА и други магистратури с първоначалните очаквания на кандидатите, които консултираме всеки ден“ казва Кристоф Кута, изпълнителен директор и основател на Адвент Груп.

Това, което можем да заключим, е че бизнес-образованието продължава да носи добри резултати на тези, които се насочват към него, но и че първоначалните очаквания често пъти се разминават с действителността”.

Притежателите на МБА постигат кариерните си цели

МБА сегментът в проучването се състои от три групи: кандидати, които вече имат до 4 години професионален опит, включително на мениджърски длъжности; студенти, в програми за редовно, задочно, екзекутивно и онлайн обучение в магистърски програми по бизнес администрация, и хора, които вече са завършили и имат до 10 години професионален опит на пълен работен ден.

Проучването показва, че основната причина, която кара кандидатите да искат да придобият магистърска степен по бизнес администрация, е да израснат в кариерата (47 %). Втората най-често посочвана причина (34 %) е намирането на по-добре платена работа. На трето място идва желанието за смяна на кариерната насока (19 %).

Общо 66 % от завършилите МБА програми твърдят, че са постигнали или по-добре платена работа, или израстване в кариерата благодарение на образованието си. Тази цифра е пренебрежимо по-ниска от процента на кандидатите, които се стремят към подобни резултати (71 %).

Наред с това, данните от проучването говорят за наличието на динамичен кариерен път при който получаването на по-висока заплата, кариерното израстване и смяната на кариерната насока са еднакво често срещани резултати за хората със степен МБА – средно по 33% за всяко едно от изброените кариерни развития.

Причини за избор на МБА

Кариерно израстване

По-добре платена работа

Възможност за нова кариера

Хората със степен МБА по-често заемат мениджърски длъжности

За завършилите МБА е по-вероятно да заемат мениджърски длъжности в сравнение с магистрите в други области. Според проучването 60 % от всички хора, завършили МБА, в момента заемат средновисоки или висши мениджърски позиции.

Помолен да коментира данните, д-р Калин Янев, директор отдел „Връзки с кандидати“ в Адвент Груп предлага следното уточнение: „за завършилите МБА целта е да станат мениджъри, тъй като те вече са доказали качествата си като професионалисти в съответните области“.

Затова този показател е толкова важен – той олицетворява идеята, която стои в основата на МБА програмите – да се достигне мениджърска позиция“, добавя Янев.

Очакванията за глобална кариера не отговарят на реалността

52 % от бъдещите и настоящи студенти в МБА програми, очакват дипломата им да постави началото на глобална кариера, изпълнена с пътувания по целия свят, но едва 17 % от притежателите на степен МБА всъщност водят такъв начин на живот.

Именно това е най-голямата разлика между очаквания и реалност сред анкетираните.

Преобладаващата част (44 %) от завършилите студенти остават да живеят и работят в страната, в която са учили, но Кута твърди, че това не е изненада.

Дори един бегъл поглед към висшия мениджмънт на най-добрите мултинационални компании, е достатъчен, за да разберете защо това е така.“

Само C-level мениджърите в действителност имат стил на живот, който изисква от тях да летят до различни страни по света, за да изпълняват задълженията си“ заключва Кута.

Адвент Груп е независима медийна агенция в областта на висшето образование. Групата е организатор на туровете Access MBA и Access Masters, които ежегодно свързват 40 000 кандидати с 200 от най-добрите университети и бизнес училища в рамките на 100 събития в целия свят.

Интересувате се от степен МВА?

Access MBA свързва най-добрите български мениджъри и професионалисти с бизнес училища от целия свят посредством индивидуални срещи с представители на топ МБА програми.

Топ MBA събитие – 11 май, хотел Балкан

На събитието ще присъстват представители на престижни университети от Европа и Северна Америка, както и реномирани български институции.

Пролетният тур на Access MBA включва 125 международни бизнес училища и се провежда в 34 града в цял свят.

РЕГИСТРИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още