IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Образователната система в България - изградена върху погрешни принципи

Промяна няма да има, докато държавата не започне да гледа на образованието като стока, твърди журналистът Калин Манолов

11:58 | 24.03.14 г. 1
Образователната система в България - изградена върху погрешни принципи

„Образователната система в България е изградена върху погрешни принципи. Целта е да се налеят знания, да се наизусти материалът“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air журналистът Калин Манолов* по повод конференцията, която се провежда днес в София под мотото “Образование и бизнес“. Събитието е организирано от три водещи икономически медии – Bulgaria ON AIR и Investor.BG AD в партньорство с Bloomberg.

Според Манолов подобни навици подтискат мисленето и инициативността у младите хора. „Практиките, които се използват у нас, лишават хората от възможността да се адаптират към сегашния динамичен живот и пазарна среда. Правят подрастващите пасивни и ги ограничават в търсенето на работа или започването на бизнес. Едва 19% от завършилите висше образование намират препитание веднага след като се дипломират“, обясни още Манолов.

По думите му сегашната образователна система произвежда неграмотни кадри. Според него правилният модел би трябвало да формира умения за успешна професионална и социална реализация. „Нужно е да се научим как да учим правилно, как да мислим. В момента държавата е в центъра, от нея зависи всичко – от оценката на качеството, до финансирането и образователната програма. Този подход е напълно погрешен“, добави още Калин Манолов.

Той е категоричен, че промяна няма да има, докато държавата не започне да гледа на образованието като стока. „Образованието наистина е стока, то е резултат от съзнателна човешка дейност, предлага се от професионалисти, за него се плаща. В този ред на мисли, бизнесът трябва да спре да очаква, че образованието ще предоставя нужните кадри наготово".

"Действително въвеждането на дуалната система е едно добро начало, но няма да промени съществено нещата, особено докато се счита, че образованието е като дреха с един размер, който подхожда на всички“, поясни Манолов.

*Калин Манолов е автор и водещ на предаването „Видимо и невидимо“, което се излъчва в ефира на Bulgaria On Air всяка неделя от 18.30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Даааа, американската система!Всичко е стока!И майката на тоя лешояд журналист е стока!Пфу, аман от ***!Унищожиха перфектна система, в опита си да ни вкара в американските демократични разбирания за образование!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още