Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

За начинаещи

Щраус, инженер или прагматик сте с парите си?

Един от въпросите, които хората си задават рано или късно, е дали ще имат достатъчно пари да живеят комфортно до края на живота си

Щраус, инженер или прагматик сте с парите си?

Снимка: Архив, Ройтерс

Един от въпросите, които хората си задават рано или късно, е дали ще имат достатъчно пари да живеят комфортно до края на живота си. Финансовият експерт Джейсън Бътлър отбелязва за Financial Times (FT), че „едно е да знаеш колко пари ти трябват месечно, за да поддържаш стандарта си на живот, а съвсем различно е да знаеш колко трябва да събереш, за да финансираш този стандарт. И то след като вече не можеш или не искаш да работиш.

Според Бътлър хората се делят на три групи в зависимост от отношението си към въпроса за парите и бъдещето и те са: щраус, инженер или прагматик.

Как да разберете какъв сте? На този линк например можете да изчислите колко пари ще трябва да печелите и спестите през живота си, за да живеете като доволен пенсионер с определена от вас месечна сума. Ако не кликнете на линка, е възможно точно сега да нямате време, но е по-вероятно да сте щраус спрямо парите си.

Според FT „щраусите“ си слагат главата в пясъка и предпочитат да избягват да мислят дългосрочно и в детайли. Те гледат само в днешния ден, за пенсия спестяват стандартния минимум по закон. В същото време много щрауси нерядко имат голяма ипотека и поддържат удовлетворителен за момента жизнен стандарт. FT предупреждава, че освен ако не сте от хората с огромни месечни доходи, то безгрижният живот, лишен от усещане за това колко печелите, спестявате и инвестирате, увеличава вероятността да се налага да работите чак до края на живота си или да прекарате зрялата си възраст в бедност.

Вторият подход е методът на инженера. Хората в тази категория имат много ясен план на паричните потоци за целия си живот. Не е нужно човек да е финансист, за да е „инженер“ спрямо парите си. Той може да направи своите планове и с помощта на професионален финансов консултант. Тези планове предвиждат всичко – от спестяванията, през инвестициите, до застраховките и данъчното осигуряване. Проблемът на този подход е, че в дългосрочен план много от допусканията може и е вероятно да се окажат погрешни. Така че инженерният подход, дори и да е интелектуално любопитен и да създава повече сигурност, не дава 100% гаранция.

Третият вид са хората, които предпочитат да бъдат прагматици. FT ги дефинира като хора, които имат най-обща представа какво трябва да се спестява, инвестира или харчи. Идеята е да се знаят някои важни лични финансови показатели, които лесно да могат да се проверят, така че ако се наложи, да се направи адекватна промяна в плановете за доходите, спестяванията или инвестициите.

Тази гъвкавост подобрява шансовете да се живее добре и по-късно през живота. И в този случай консултацията с личен банкер или друг човек с нужните финансови познания може само да помогне.

Известният изобретател Чарлз Кетъринг казва: „Интересувам се от бъдещето, защото там ще прекарам остатъка от живота си“. Затова е полезно да се запитате дали сте щраус, инженер или прагматик. Отговорът може да определи комфорта и финансовата сигурност, която можете да очаквате в по-късните години от живота ви.

Статията е адаптирана за блога на UniCredit Bulbank от едноименен материал във Financial Times „Are you a financial ostrich, engineer or pragmatist?“, публикуван онлайн на 31 януари 2016.   

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (4)

0
 
22
 
4
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Инвестор не смятате ли че опитите ви да манипулирате хората са безуспешни.Спрете глюпостите
1
 
36
 
3
dzk
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Но забележете колко хитро се опитват да се накарат виновен за това че не кликваш на линка " Ако не кликнете на линка, е възможно точно сега да нямате време, но е по-вероятно да сте щраус спрямо парите си." И после изкарват така наречения щраус пълен некадърник.
Да, рекламата ( и вероятно тази статия ) е спонсорирана от Булбанк. Нещо Левончо да не е закъсал за депозити?
1
 
34
 
2
dzk
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
И зялата тази статия, за да се опитат да те накарат да отидеш на някакъв нов сайт за "финансови консултации", където ще се опитат да научат колко се може повече за теб и да ти пробутат някоя застраховка.
5
 
34
 
1
преди 10 месеца
Ала бала...консултации с всякакви шарлатани...не си ли правиш сметка на кесията , никой не мое ти помогна !

Още от За начинаещи
Студентска организация настоява за съкратен прием на чуждестранни студенти у нас