IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водовъртежът на лошите очаквания може да повлече икономиката надолу

Централните банки трябва да се замислят дали правят достатъчно, за да управляват добре очакванията за рецесия в близко бъдеще

13:37 | 12.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Водовъртежът на лошите очаквания може да повлече икономиката надолу

Борсовата сесия на 11 август ще се нареди сред тежките дни в историята на световните фондови пазари. Големите понижения на индексите дойдоха след поредица от данни, най-вече за щатската и китайската икономика, които показаха, че темповете им на растеж намаляват.

Федералният резерв обяви, че ще насочи освободените средства от покупките на ипотечни ценни книжа на пазара на американски държавни ценни книжа, за да продължи да стимулира икономиката.

В по-добри времена тази новина би била положителен сигнал за финансовите пазари. Подплашените от по-лошите очаквания на Федералния резерв и Английската централна банка инвеститори обаче побързаха да вложат парите си в това, което Федералния резерв купува, т.е. в американски облигации.

В подобна среда на влошени очаквания за икономиката и страхове от повторен спад златото, доларът и йената станаха както обикновено предпочитани от инвеститорите активи.

Последните три години изобилстват на подобни негативни борсови сесии, в които индексите са потъвали рязко с над 2%. Такива силни понижения се случиха многократно и през 2009 г., когато икономиките на повечето страни започнаха да излизат от кризата.

Фондовите борси са се утвърдили като един от най-добрите показатели за посоката на икономиката в близко бъдеще. Сесии като вчерашната обаче не бива да се приемат задължително като предвестник на задаваща се буря, защото това, което ще се случи с икономиката през следващата година, зависи до голяма степен от нагласите и поведението на потребителите, бизнеса и финансовия сектор.

В случай че те се държат така, сякаш повторната рецесия е много вероятна, тогава тя наистина вероятно ще се случи и ще бъде предизвикана до голяма степен именно от техните нагласи.

Когато потребителите и бизнесът са по-малко сигурни в икономиката, те намаляват разходите, спестяват повече, инвестират по-малко, ограничават икономическата си активност, съкращават персонал и са по-малко склонни да наемат нови служители, не желаят да кандидатстват за кредитиране.

Банките на свой ред стават по-строги при отпускането на заеми помежду си, както и на домакинствата и компаниите, което затруднява циркулирането на парите в икономиката.

При очаквана по-голяма вероятност за спад в икономиката потребителите и бизнеса адаптират поведението си така, че да се подготвят по-добре за него. С тази промяна в своето поведение обаче те още повече увеличават шансовете за рецесия, които може и да са били незначителни преди това.

Всичко това влошава още повече перспективите пред и без това нестабилната икономика.

Ето защо очакванията са важни - те могат да се превърнат в самоизпълняващо се пророчество, което е процес, който може да се наблюдава не само в психологията, но и в икономиката.

От The Economost определят икономиката като резултат от милиарди взаимосвързани решения на икономическите агенти, които те вземат въз основата на убежденията си за това, което ще направят всички останали.

Ето защо е изключително важно да се избегне водовъртежа на лошите икономически очаквания, особено при сегашното нестабилно състояние на икономиката. Централните банки и правителствата трябва да се замислят сериозно дали правят достатъчно, за да държат очакванията за рецесия в близко бъдеще на ниско ниво.

Със своите действия напоследък те определено не успяват да се справят добре с тази си важна задача, както си пролича от пониженията по време на вчерашната борсова сесия. Те обаче далече не означават, че икономиката  непременно е обречена на повторен спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Глобалните комуникации май играят лоша роля тук - когато всички знаят едно и също, те правят едно и също. Губи се индивидуализма и разнообразието. Всичко става едно общо и цяло. Няма различни мнения и нагласи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
откъдето дошло, там и отишло. народна поговорка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още