Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

За начинаещи

Всеки четвърти българин се замисля да емигрира

Образованието продължава да е ценност за българите, установява проучване на „Тренд“

Всеки четвърти българин се замисля да емигрира

Снимка: Pixabay

Тревожно високи нива на потенциални емигранти сред най-младите българи установява проучване на изследователски център „Тренд“, направено по поръчка на вестник „24 часа“.

Всеки четвърти българин се замисля да емигрира от България. Тревожни са дяловете на младежите между 18 и 29 години, където малко над половината обмислят възможността да живеят извън България. Сред по-възрастните почти не се установява готовност за вътрешна миграция или емиграция. А най-предпочитаната дестинация, сред тези, които се замислят да емигрират, е Германия, следвана от Великобритания и Испания. По-надолу в списъка попадат САЩ и Италия.

Поставени пред три опции – да емигрират, да живеят, където живеят сега и да мигрират в друго населено място в България, близо 70% искат да останат да живеят там, където живеят сега. Само 7% са тези, които са склонни на вътрешна миграция.

Източник: Тренд

Образованието продължава да е ценност за българите и се свързва с по-добър живот, отчита още проучването.

Като цяло прави впечатление, че хората с по-високо образование, живеещи в столицата, виждат по-добра социална перспектива пред себе си и имат видимо различно поведение и мнение по отделните индикатори в изследването.

Над половината от българските граждани определят за себе си, че живеят с известни лишения. Над една четвърт от хората със завършено висше образование обаче живеят без лишения. В столицата живеят повече хора без лишения, отколкото такива с големи лишения.

Източник: Тренд

Близо една трета от българите са съгласни с твърдението, че България е място, където могат да си подобрят жизнения стандарт, докато 62% са на обратното мнение. Тук отново при демографските разбивки сериозно впечатление прави разликата по образователен статус, като висшистите изглеждат най-големи оптимисти, че в България могат да подобрят жизнения си стандарт. 

Още по темата

51% от респондентите изразяват несъгласие, че в България може да се живее спокойно, но 45% са на обратното мнение.

Малко под една трета са съгласни, че в България може да си намериш добра работа, докато 61% са на обратното мнение. Хората с висше образование и тук имат различно мнение от общата картина, като разликата между съгласните и несъгласните е сравнително малка.

Образованието се отчита като ценност, като 80% от всички са на мнение, че е важно да си добре образован, за да успееш в живота. Интересното е, че сред по-младите възрастови групи около една четвърт не смятат така, но въпреки това мнозинството навсякъде подчертава важността на образованието.

Над една четвърт от българите са готови да работят повече, за да изкарват повече пари, а над половината биха се задоволили със стандартния 8-часов работен ден.

23% от всички анкетирани искат да сменят работното си място. Сред тези на възраст между 18 и 29 г. този процент е най-висок, което е логично. На немалка част настоящото им работно място е тяхната първа работа и перспективите пред тях да се отварят възможностите на трудовия пазар предстоят, докато хората в предпенсионна възраст са най-консервативни и не са склонни да поемат такива рискове.

В София процентът на хората, искащи да сменят работното си място, е най-висок, но това е обяснимо, поради факта, че столицата предлага много други възможности, докато в малките градове и селата далеч не е така и хората са доволни от работата, която имат.

61% от българите се страхуват да не станат жертва на някакъв вид престъпление, като процентът се увеличава пропорционално на нарастването на възрастта. По всичко личи, че най-възрастните се чувстват най-уязвими. В разбивката по тип населено място в столицата ножицата се свива, но въпреки това мнозинството от софиянци се страхуват, че могат да станат жертва на престъпление.

В последните години много хора станаха жертви на т. нар. телефонни измамници. Според проучването 17% от всички запитани са получавали обаждане от непознат, който им иска пари. Приемайки, че 1% от извадката на проучването е равно на 55 хиляди души, то излиза, че около 900 хиляди души са били потенциални жертви на измамниците.

Най-потърпевши са хората над 60 години, като над една четвърт от всички тях са получавали обаждания с искане за пари. Високият процент се обяснява най-вече с факта, че телефонните измамници звънят на домашни телефони, а пенсионерите са групата, която прекарва най-много време вкъщи.

Изследването е реализирано между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
0
 
9
 
17
majnata до: Стоян Петров
преди 3 години
Не , на паркинга , един с лъскав мерцедес ме светнА...
9
 
2
 
16
Стоян Петров до: majnata
преди 3 години
Няма профилна снимка
***, от Кремъл ли ти донесоха как се разсипват отвътре канадците?
8
 
3
 
15
Стоян Петров до: watergateory
преди 3 години
Няма профилна снимка
Не му обяснявай за Канада. Попитай го за "родината" му, Россия.
1
 
6
 
14
majnata до: watergateory
преди 3 години
Още по кофти от щатите...накакъв *** социализъм пълен с ограничения , явно ГМОто ги разсипва отвътре...ходят до щатите като искат да си купят нещо по изгодно...въобще прав беше Тодор Колев..."Не отивай във Канада..."
2
 
9
 
13
watergateory до: majnata
преди 3 години
Няма профилна снимка
Канада...досега не съм чувал нищо лошо за Канада. Само дето поканиха арабите да се заселват там. Иначе нямам инфо. Може би някой да ни светне?

Още от За начинаещи
Млади професионалисти влизат в топ компании, без да излизат от дома си