Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Здравеопазване

България облекчава значително COVID правилата за влизане в страната

Независимо към коя зона се числи дадена държава, за пътуващите деца до 12 годишна възраст няма никакви изисквания

България облекчава значително COVID правилата за влизане в страната

Пътник на входа на летище София. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Българските власти въвеждат  нов, много висок праг на заболеваемост за страните в чужбина - над 5 хил. на 100 хил. население - наречен "тъмночервена зона", пристигащите от които ще подлежат на карантина, ако нямат поставена бустерна доза ваксина срещу COVID-19 и не представят отрицателен резултат от PCR тест.

Министерството на здравеопазването отново отменя изискването за пътуващи от държави в т. нар. червена зона - със заболеваемост над 500 на 100 хил. население да си правят изследвания по PCR метода, независимо дали са ваксинирани или преболедували. Припомняме, че досега тези граждани освен сертификат за ваксинация или преболедуване бяха задължени да представят и отрицателен резултат от PCR тест.

Правилата влизат в сила от 1 февруари, като с това значително се облекчават изискванията за влизане в България. Независимо към коя зона се числи дадена държава, за пътуващите деца до 12 годишна възраст няма никакви изисквания.

Още по темата

В списъка на държавите се въвежда „тъмночервена“ зона. В нея попадат държавите, в които 14-дневната заболяемост е над 5 000 на 100 хил. души население. Лицата от „тъмночервената“ зона се допускат у нас при представяне на цифров COVID сертификат за ваксинация, за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване. Тези, които притежават цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация с допълнителна (бустерна) доза или аналогичен документ, не е необходимо да представят отрицателен резултат от PCR тест.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване и членовете на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване и членовете на техните семейства, които представят при влизането си в страната само един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

От 1 февруари в „тъмночервената“ зона попадат Израел, Швейцария, Белгия, Дания, Португалия, Словения, Франция и др.

Министерството на здравеопазването напомня, че от 1 февруари, съгласно европейски регламент, се въвежда валидност на цифровия сертификат за завършен ваксинационен курс и той е до 270-тия ден от датата на поставяне на завършващата ваксинационния цикъл доза. При изтекъл сертификат (т.е. изминали са 270 дни от поставянето на завършващата ваксинационния цикъл доза) лицата  могат да пътуват с някой от другите сертификати – за преболедуване, за изследване или за бустер.

Всички граждани, които притежават сертификат за поставена бустерна доза срещу COVID-19,  могат да влизат в страната от всяка държава в света, без значение на цветовата зона, в която съответната държавата попада.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Здравеопазване
4069 са докладваните нежелани реакции след 4,3 млн. поставени ваксини срещу COVID