Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Здравеопазване

Сербезова освободи директора на "Пирогов" Иван Поромански

Министерството на здравеопазването даде на прокуратурата установените нарушения в лечебното заведение

Сербезова освободи директора на "Пирогов" Иван Поромански

Снимка: БГНЕС

Във връзка с констатирани нарушения в управлението на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД министърът на здравеопазването Асена Сербезова освободи от длъжност директора на лечебното заведение проф. д-р Иван Поромански, съобщават от Министерството на здравеопазването.

През последните четири месеца „Вътрешен одит“ на министерството е извършило две последователни проверки в болница „Пирогов“, резултатите от които са предоставени на Софийска градска прокуратура за последващи действия.

Проверките в лечебното заведение са назначени на база постъпили през 2022 г. серия от сигнали в МЗ, в които е предоставена информация, че новото ръководство с приоритет е извършвало плащания по сключени от него договори и е задържало плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки.  

През март 2022 г. е назначена проверка, при която е установено, че изнесената в сигналите информация се потвърждава.

При проверката на извършените плащания през 2020 г. и 2021 г. по сключени договори между 2014 и 2021 г. е установено, че не е спазена поредността на постъпването на фактурите в болницата. Незабавно са били изплащани суми по последните сключени договори, а дължими такива по сключени от предходните ръководства договори са забавяни. 

Още по темата

Към 28 февруари 2022 г. просрочените задължения на лечебното заведение към доставчици са в размер на 14,8 млн. лева, а към края на март надхвърлят 16 млн. лв. 

Извършената промяна в ръководството на „Пирогов“ през 2021 г. и назначаването на проф. Поромански от служебния кабинет (със здравен министър Стойчо Кацаров, бел. ред.) е с мотив именно подобряване на финансовото управление и спиране на лошите практики. На проф. Поромански е възложено да управлява лечебното заведение в съответствие с действащото законодателство, устава на дружеството и грижата на добър стопанин, като осъществява всички права и задължения, произтичащи от договора за управление.

Във връзка с постъпил сигнал в Министерството на здравеопазването относно реализация на дейностите, предвидени в „Меморандум за сътрудничество между УМБАЛ „Н. И. Пирогов“ ЕАД и община Царево“ (сключен през м. февруари 2021 г.), и изнесена скъпоструваща апаратура – рентгенов апарат, компютърен томограф /32-срезов скенер/ и други от болница „Пирогов“, е извършена проверка, при която е установено, че новото ръководство не е представило на Министерството на здравеопазването анализ относно реализацията и развитието на проекта за изграждане на медицинския център в Царево.

Липсата на правила, по които болницата да погасява просрочените си задължения към доставчици, направените два еднолични опита да бъде заличен от Търговския регистър назначеният от Съвета на директорите прокурист, без да има общо решение за това действие и без да е уведомен принципалът в лицето на министъра на здравеопазването, са сред основните мотиви за отстраняване на директора на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД, посочват от ведомството.

За временно изпълняващ длъжността директор на лечебното заведение, до провеждане на конкурс, министър Асена Сербезова назначи д-р Валентин Димитров. До момента д-р Димитров е председател на борда на директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Бил е завеждащ интензивен сектор в детската клиника към Тракийския университет – Стара Загора. Д-р Димитров има дълъг управленски опит в различни дружества в сферата на здравеопазването.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Здравеопазване
Здравното министерство одобри четвърта доза ваксина срещу COVID