IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1 лев от публична субсидия за кино се мултиплицира 8 пъти през пазара

Засилва се икономическият ефект от развитието на филмовата индустрия у нас, коментира Диана Андреева от Обсерватория по икономика на културата

12:21 | 07.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Стратегически приоритет на България трябва да е не привличането на кинотуристи, а по-скоро развитието на българска филмова индустрия, развитието в рамките на мрежата на ЮНЕСКО и европейски копродукции. Това заяви Диана Андреева от Обсерватория по икономика на културата в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ все повече се засилва икономическият ефект от нарастването и развитието на българската филмова индустрия и той в пъти изпреварва ефекта на чуждестранните продукции. 

"1 лев, който получаваме като публична субсидия, се мултиплицира 8 пъти през пазара", обяви тя.

Андреева коментира също, че данъчната система на България е несъпоставима с останалите страни членки на ЕС, които са въвели данъчни стимули за филмовата индустрия. 

"В България Министерство на финансите е доста скептично консервативно априори към данъчни стимули или диференцирани ставки. България е една от последните държави в Европейския съюз и в Съвета на Европа, които нямат диференцирана ставка за входните билети за кино.", каза още тя.

Цялото интервю можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още