IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Баскетболистът, който иска да промени света на изкуството

Амаре Студемайър има план как да обедини спорта и изкуството, така че да помага на младите творци

16:05 | 10.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Играчът на Miami Heat Амаре Студемайър е наблюдавал по какъв начин светът на модата и спорта са свързани през последните години – от Ана Уинтур, която седи в публиката на баскетболни и тенис мачове до играчи като него и Виктор Круз, които пък присъстват на модни седмици. Благодарение на това в главата му се ражда идея. Какво ще се случи, ако свърже звездите от спорта с хора от творческите среди?

Идеята е такава: топ спортистите имат пари, които да харчат за изкуство. Младите творци имат нужда от пари, за да оцеляват и да продължават да правят изкуство, както и да показват творбите си пред известни колекционери, преди да успеят да си изградят име и кариера. Но чрез свързването на тези две отделни групи Студемайър се надява да помогне, както финансово, така и културно, пише Bloomberg.

"Ще научим останалата част от спортния свят колко важно е да колекционират изкуство и колко е важно да се свързват с изгряващи творци, които ще станат много добри, но никой не знае това все още“, коментира звездата.

По думите на Студемайър спортистите в момента купуват изкуство на разумни цени.

В момента баскетболистът притежава голяма колекция от следвоенно и съвременно изкуство, която се намира в дома му. В нея попадат творби на Баския, Уорхол и Ретна. Миналата седмица по време на изложението Art Basel Miami Beach той купи картината на Хебру Брентли.

Въпреки че има произведения, които планира винаги да притежава и да завещае на децата си, неговият следващ ход ще бъде да създаде формална група от приятели и съветници, на които разчита да му помагат за бъдещите му покупки. Сред въпросните приятели фигурира и продуцентът Swizz Beatz, който е съпруг на певицата Алиша Кийс, постконцептуалния творец Роб Прут и уличния артист Ретна.

След като създаде тази група, Студемайър планира да направи уебсайт и платформа, която да помага на млади творци да продават изкуството си и да намират колекционери. Платформата ще носи името Melech Collection.

Баскетболистът не е първият спортист, който колекционира изкуство, но с тези планове може да се окаже истински пионер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още