IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безос си върна трона на най-богатия човек в света

Въпреки постоянното присъствие на Мъск в социалните медии акциите на Tesla са поевтинели с почти 10% от върха си на 26 януари

08:57 | 17.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Джеф Безос. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Джеф Безос. Снимка: Bloomberg LP

Титулуването на Илон Мъск като най-богатия човек в света беше кратко.

Акциите на Tesla Inc. се понижиха с 2,4% във вторник, изтривайки 4,6 милиарда долара от състоянието на главния изпълнителен директор и изваждайки го от челното място в класацията за милиардери Bloomberg Billionaires Index.

Джеф Безос, който държеше титлата „най-богат човек“ повече от три години до миналия месец, си върна позицията с нетна стойност на състоянието си от 191,2 млрд. долара, или с 955 млн. долара повече от тази на Мъск.

Така с това приключва - засега - почти шестседмичния престой на създателя на Tesla като най-богатия човек в света, който го изведе до центъра на някои от най-големите пазарни събития досега през тази година. Той разпали пламъците на ръководеното от Reddit рали на акциите на GameStop Corp. и изпрати нагоре книжата на Etsy Inc., Shopify Inc., CD Projekt SA и Signal Advance Inc. с оптимистични публикации в Twitter.

Наскоро той повиши цената на биткойна и дори на доуджкойна, по-малко известна криптовалута. Междувременно през последните часове биткойнът мина границата от 50 хил. долара, след като Tesla разкри планове да държи 1,5 млрд. долара под формата на криптовалутата в баланса си. И все пак, въпреки постоянното присъствие на Мъск в социалните медии акциите на Tesla са поевтинели с почти 10% от върха си на 26 януари.

И за Безос периодът бе наситен със събития. Той възстанови позицията си на най-богатия човек в света в момент, в който е напът да отстъпи своя собствена титла. Amazon.com Inc. обяви през този месец, че Безос ще се оттегли като главен изпълнителен директор на гиганта за електронна търговия през третото тримесечие, за да се съсредоточи върху други проекти. Безос е собственик на компанията за проучване на Космоса Blue Origin, както и на Washington Post и ускори своите филантропични усилия през последните години.

Акциите на Amazon поскъпнаха с 53% през последните 12 месеца.

Може би обаче няма да мине много време, преди Мъск отново да надмине Безос.

SpaceX на Мъск, конкурент на Blue Origin на Безос, преговаря за набиране на средства, които значително биха увеличили оценката ѝ. SpaceX завърши кръг от финансиране на стойност 850 милиона долара през миналата седмица, което ѝ дава оценка от 74 милиарда долара - с около 60% по-високо от предходния кръг, твърди CNBC, като цитира хора, запознати с темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още