IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Билетът до Луната вече струва 250 000 долара

Заради развиването на свръхзвукова скорост от ракетния двигател на SpaceShipTwo Ричард Брансън реши да вдигне цената за пътешествието

17:18 | 21.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Самият Ричард Брансън също ще е в първия полет до Луната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Самият Ричард Брансън също ще е в първия полет до Луната. Снимка: Ройтерс

Преди три години кандидатите да пътуват до Луната трябваше да се бръкнат с 200 000 долара за място на борда на летателния апарат на Virgin Galactic. Това беше най-евтината опция, като за нея се изискваше 10% депозит. Останалите пари трябваше да се преведат три месеца преди полета. Собствениците на подобни билети няма да са сред първата група от 500 пътешественици на борда на летателния апарат на Ричард Брансън, включваща знаменитости като Джъстин Бийбър и легендата от Формула 1 Михаел Шумахер. Сред тях ще са и самият Брансън и семейството му. Според бизнесмена полетът може да се осъществи още по Коледа, пише Bloomberg. 

През април амбицията за търговски полети до Луната достигна важен момент, след като за първи път по време на полет бе запален ракетният двигател на SpaceShipTwo и той разви свръхзвукова скорост. Брансън побърза да спечели от постижението и вдигна цената на "евтините" билети за лунния полет с 50 000 долара до 250 000 долара.

Феновете на преживяването трябваше да чакат цели девет години, след като по-малкият SpaceShipOne извърши историческите си полети. SS1 можеше да вози трима души, докато на борда на SS2 има масто за осем - двама пилоти и шестима пътници. Също като SS1, той ще лети прикрепен под кораба майка WhiteKnightTwo. На височина от 15 000 м ще се отдели, след което ще бъде запален ракетният му двигател.

За да попадне човек на борда на SS2, не е необходимо специално обучение. Трябват само пари и кураж. Все пак е полезно човек да се запознае с дезориентиращия ефект на високата надморска височина, особено като се има предвид, че прекараното в Космоса време ще му струва хиляди долари на минута.

Точно преди полета Virgin Galactic провежда тридневна програма за ориентация в Ню Мексико. Компанията обаче препоръчва на пътниците да тренират в симулатор в центъра NASTAR в Пенсилвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още