IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският футбол ще наруши едно табу

Родината на популярния спорт ще се върне постепенно към възможността за правостоящи зрители

15:28 | 05.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Британският футбол ще наруши едно табу

Хората се борят за живота си в напълно препълнените трeти и четвърти сектори с правостоящи на стадион „Хилсбъро". Но вместо да откликне на виковете за помощ, полицията отворя още няколко врати и се стига до трагедия. Зрителите са притиснати до оградата или стъпкани в тълпата. Загиват общо 97 души, а 766 са ранени. След тази катастрофа местата за правостоящи в Англия остават в историята - досега.

Причината е, че в родината на футбола се нарушава едно табу. 33 години след трагедията на „Хилсбъро“ правителството дава зелена светлина за повторното въвеждане на правостоящите места, а за много фенове на острова това е връщане към корените, предава DPA.  

„Благодарение на сериозен съдебен процес, задълбочени доказателства и съвременни технологии вече сме готови отново да разрешим правостоящи места на нашите стадиони", заяви Надин Дорис, министър на спорта, културата, медиите и цифровите технологии на Обединеното кралство.

От януари шампионите Манчестър Сити, рекордьорите Манчестър Юнайтед и Челси, наред с други, участваха в пробен период на така нареченото „безопасно стоене" (Safe Standing). „Радваме се, че разширяваме зоните за правостоящи", казва Найджъл Хъдълстън, държавен секретар по въпросите на спорта: „Това е страхотен ден за футбола, страхотен ден за феновете“.

Той заяви, че ситуацията в зоните за правостоящи сега е напълно различна от времето на Хилсбъро. „Това вече не е старата трибуна, това е напълно различен свят и безопасността е в основата му", уточнява Хъдълстън. Всички клубове от първа и втора лига ще могат да кандидатстват за промяна на местата за правостоящи, но трябва да отговарят на „строгите критерии за безопасност" на правителството, за да получат разрешение. Вече са издадени лицензи за осем стадиона, а през следващите седмици вероятно ще бъдат подадени още много заявления.

И „Уембли" се модернизира и за надпреварите за националните купи, но международният мач срещу Германия през септември ще бъде само със седящи места в съответствие с международните насоки. Първоначално трибуните за правостоящи на "Уембли" ще се състоят от две секции с по 1000 места зад двете врати.

Благодарение на подобреното видеонаблюдение в бъдеще „ще знаем точно кой е на всяка отделна седалка и във всяка отделна зона“, подчертава Хъдълстън. За разлика от времето на катастрофата на„Хилсбъро" по време на полуфинала за Купата на Англия между „Ливърпул" и „Нотингам Форест", където сектори три и четири са препълнени, докато в съседния има много свободни места.

В резултат на това през 1994 г. за първите две дивизии бе наложена обща забрана за правостоящи на трибуните. Стъпката назад се харесва и на Юрген Клоп; изглежда, че е възможно да се създаде още по-добра атмосфера, казва той. „Идеята ми харесва. Сигурен съм, че хората ще се отнесат отговорно към това", каза мениджърът на „Ливърпул“ още в началото на тестовата фаза. Според него сега е „подходящият момент" за промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още