Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Бутилка шотландско уиски за 2 млн. долара? Защо не

Най-голямата частна колекция от уиски в света отива на търг, предлагайки на ценителите редки находки

Бутилка шотландско уиски за 2 млн. долара? Защо не

Източник: Getty

Ричард Гудинг бе един от най-запалените колекционери на уиски. В продължение на две десетилетия филантропът и бизнесмен от Колорадо прекара безброй часове в проучване на дестилерии в Шотландия и в участие в различни търгове, за да задоволи стремежа си да притежава най-добрия скоч.

Гудинг, който почина през 2014 г. на 67 години, има колекция от 3900 бутилки, а някои от тях са толкова редки, че могат да се продават за почти 2 млн. долара за брой, съобщава Bloomberg.

През февруари и април те ще се превърнат в най-голямата частна колекция уиски, която ще бъде предложена на търг, според шотландската фирма Whiskey Auctioneer, която обяви онлайн продажбата в понеделник. Находката включва безпрецедентен брой бутилки от исторически имена като Macallan, Bowmore и Springbank.

През октомври Sotheby’s продаде на търг 467 бутилки, притежавани от друг американски колекционер, включително 60-годишно Macallan Fine&Rare, определяно като Светия граал на уискито, за рекордните 1,45 млн. паунда (1,9 млн. долара).

Още по темата

На търга на Гудинг ще бъдат представени две бутилки Macallans, дестилирано през 1926 г. Една от тях има етикет, създаден от италианския поп арт художник Валерио Адами. Направени са само дузина бутилки с подобни етикети и светът на уискито бе разочарован, когато земетресение през 2011 г. в Япония унищожава една от тях.

Малко на брой хора са опитали тази напитка и фактът, че има две толкова редки бутилки на един търг, е много вълнуващ, според Беки Паскин, скоч консултант и писател.

Продажбата, която може да струва цели 8 млн. паунда, е преврат за 33-годишния предприемач, който основава Whiskey Auctioneer в Централна Шотландия преди шест години. Неговата фирма е от новото поколение онлайн играчи, които оспорват традиционните сили като Sotheby's на пазара на редки находки.

Феновете очакват да намерят и бутилки от така наречените изгубени дестилерии, които отдавна са спрели производството си. Една от тях е Dallas Dhu, производител на уиски от Спейсайд , известен с пропитите в алкохола аромати на масло и подправки. Дестилерията затваря врати през 1983 година.

Също така ще има достатъчно уиски от Баумор на о-в Айла, остров край западния бряг на Шотландия, известен със своите торфени и опушени предложения.

Според вдовицата на Гудинг тези бутилки уиски са били любими на нейния съпруг. Очаква се Black Bowmore от 1964 г. да привлече оферти от 12 000 до 17 000 паунда. 50-годишна бутилка Спрингбанк от 1919 г. има приблизителна стойност от 180 000 до 220 000 паунда.


„Мисията на Ричард беше да събере бутилки, която представят всяка една дестилерия“, казва в изявление Нанси Гудинг.

По статията работиха: Десислава Йорданова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 6 месеца
Въпрос на ценности.
И възможности.

Още от Zoom
FDA: IQOS излага по-малко на токсични вещества от цигарите