IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coca-Cola постепенно се насочва и към коктейлните напитки

Компанията търси цели за придобиване, които да съответстват на съвременните потребителски предпочитания

14:51 | 06.11.17 г. 3
<p>
	Брандът Royal Bliss <em>Снимка:&nbsp;coca-colacompany.com</em></p>

Брандът Royal Bliss Снимка: coca-colacompany.com

Coca-Cola търси цели за придобиване, които да съответстват по-добре на съвременните потребителски предпочитания отвъд безалкохолните напитки, коментира Bloomberg. Главният изпълнителен директор Джеймс Куинси заяви, че компанията трябва да стане по-голяма от едноименния си бранд. Той открои и сегмент, който изглежда обещаващ: безалкохолните коктейлни напитки.

Все повече потребители, най-вече възрастни, търсят уникални и отличителни продукти с изтънчен вкус, качествени съставки и малко крафт производство“, казва Куинси в разговор с анализатори. „Коктейлите отчитат съживяване на много места по света като част от тази тенденция“, посочва той.

Гигантът в газираните напитки например въведе линия от коктейли в стъклени бутилки в Испания, наречени Royal Bliss, които се предлагат само в някои барове и ресторанти.

Това се отразява добре на Q Drinks – стартъп за премиуим коктейли, стартиран от бивши високопоставени мениджъри на Coca-Cola. В последния си кръг от набиране на средства компанията е събрала 11 млн. долара. Coke не е правила преки инвестиции в Q Drinks, но според основателя и главен изпълнителен директор Джордан Силберт непреките връзки помагат.

Силберт основава Q Drinks, след като вижда, че хората се наслаждават на по-добри алкохолни напитки, но използват същите стари нискокачествени коктейли. Той самият забелязва проблема, докато пие джин с тоник с приятели.

Сега Q Drinks и базираната в Лондон Fevertree Drinks – друг бранд за висококачествени коктейли, запълват вакуума. Акциите на Fevertree поскъпват със 72% тази година, докато тези на Coke – с 9,4%. Q Drinks произвежда 7 вкуса, включително джинджифилова бира, клуб сода, грейпфрут сода и др.

Крафт коктейлите експлодират в момента, в което има логика“, казва Силберт. „Все повече хора пият премиум алкохол и искат да го смесват с коктейли със сравнимо качество и изтънченост“, допълва той.

Търсенето на нов растеж от Coca-Cola идва в момент на драматично отслабване през последните години. Компанията се раздели с бутилиращите си операции по света, опитвайки се да се фокусира върху разработването на напитки и продажбата на концентрати на партньорите си – стратегия, която пасва на плана ѝ да увеличи коктейлните си напитки.

Разширяването в нови категории е важно и за да не отпаднат от мода основните ѝ предложения. Потреблението на газирани напитки на глава на населението в САЩ е спаднало до 31-годишно дъно през 2016 г., посочва Beverage-Digest.

Ползите да се придвижи към сегмента с премиум коктейли е продуктова концепция, която не е толкова нова или различна от основните предложения на Coke. Коктейлите си остават безалкохолни газирани напитки и хората са готови да плащат повече за тях. Много от напитките, в които Coke е инвестирала – например комбуча, не са толкова лесни за разбиране от потребителите.

„За разлика от някои напитки като кефир или дори комбуча хората пият, пили са и ще пият коктейли и през следващите няколко стотин години“, казва Силберт. „Те няма нужда да обясняват на хората защо да пият джин с тоник или джинджифилова бира“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
няма нужда да минаваш с четката даже ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 6 години
все едно лусион за вана ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Стават за почистване на тоалетни и бидета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още