IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да прехвърлиш страницата

Или как пазарът на електронни книги се движи напред, докато потребителите стават все по-взискателни към продукта, който получават

08:36 | 15.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пазарът на електронни книги в България се движи напред, макар и не толкова бързо. Потребителите на е-книги стават все повече, но остават минимален дял от общия брой читатели. Повечето хора все още изпитват технически трудности в използването на новите дигитални формати, но издателствата търсят начини за по-добра комуникация с тях.

Самите читатели виждат в електронната книга по-лесен и по-евтин достъп до литература. Причината за последното е фактът, че цената на е-книгата продължава да е 60% от тази на физическото копие. Всъщност вече говорим за един нов пазар, на който всички правят бавни и малко тромави стъпки. Въпреки това отбелязват реален напредък!

Тенденции

През 2013 г. е отчетен 231% ръст в броя издадени електронни книги спрямо 2012 г. Свидетелство за това оживление на пазара е и по-големият брой закупени електронни четци. Интересен факт е спадът в ръста на продадените четци с марка Kindle, които работят само с определен формат електронни книги.

Отдръпването на потребителите от този бранд показва, че хората са много по-информирани и търсят четци, които да разпознават и останалите популярни формати, заяви по време на конференцията Digital Biblio Technologies Мая Манчева, мениджър Маркетинг и реклама в платформата за продажба на електронни книги Biblio.bg,

По думите ѝ самият потребител е станал много по-чувствителен и взискателен, когато става дума за качеството на електронната книга. Той изисква ePub файловете, които получава, да бъдат с по-добро качество.

„Най-често електронни книги се четат на лаптопи. На второ място остават електронните четци, а след тях се нареждат таблетите и смартфоните“, разкри Александър Петров от Biblio.bg. По думите му потребителите често изтеглят е-книгата на персоналния си компютър, а след това я трансферират към друго устройство, на което им е удобно да четат. Забелязва се и малък брой потребители, които четат на служебен стационарен компютър, посочи Петров.

Според него, когато един потребител започне да чете електронни книги, той продължава да търси именно дигитално съдържание. Основната причина за бързото превръщане на читателя в лоялен потребител се дължи на факта, че той инвестира сума между 100 и 350 лева в устройство, на което да чете е-книги и желае да го използва активно.

„Хората са плахи в действията си. Първо започват да теглят безплатни издания, а едва по-късно се престрашават да си купят електронна книга“, категоричен е Петров.

Кой е читателят и какво иска той?

Хората, които купуват електронни книги у нас, са на възраст между 20 и 65 години, а основните устройства, които предпочитат за четене, са Pocketbook, Nook, Kobo, Kindle, както и различните марки таблети. Тенденцията е към по-утвърдени брандове на пазара, разкри Мая Манчева.

По думите ѝ най-продаваните заглавия в България са тези, които бележат най-големи продажби и в печатен вариант. Според Манчева изключително важно за издателите е да пуснат физическото и електронното копие на книгата по едно и също време на пазара, за да си гарантират повече продажби. Причината за това е, че най-купуваните електронни книги са тези, които се рекламират най-активно.

Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Опитът ми с бг елкниги е негативен. Всъчност купих една, не стана да ми се инсталира на четеца и се мъчих да я чета на компа... И повече не ми се ще да рискувам, поне за сега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още