IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога ще работим в офис?

Новите технологии правят възможно размиването на границите на физическия офис, който в бъдеще може съвсем да изчезне

15:15 | 02.11.10 г.
Докога ще работим в офис?

Както всяко нещо около нас, така и представата за работно място еволюира. И ако в миналото работата в закрито помещение с подходяща температура и наблягането на умствения пред физически труд се е считала за престижна, днес вече въпросът е има ли нужда изобщо съвременният човек от офис... или може спокойно да работи отвсякъде.

Първите индикации за наближаваща промяна в начина на възприемане на работното време и пространство идват с напредването на технологиите и създаването на редица интернет компании, които работят в сферата на услугите. Обикновено те не се нуждаят от физически офис, който да приютява екипа, защото работата е изключително онлайн, както по създаването на проекта, така и по извършване на търговската му дейност. Съществуват обаче редица други видове бизнес, за които въпросът дали да се освободят от офисите си също е актуален.

И съвсем не маловажен. Имайки предвид и преживяната световна финансова криза, все повече компании се опитват да си спестят редица разходи за офис, консумативи и по-малко персонал.

Работа в офис или "от вкъщи" предпочитате?

В офиса - така съм по-продуктивен
Нямам нужда от офис, но ходя по задължение
Не работя в офис, това е отживелица
Мога да работя отвсякъде и го правя
Общо 120 гласа

Границите между онези, които работят на договор (временно по даден проект) и тези с постоянни трудови взаимоотношения постепенно се размиват. Нараства ролята и на комуникацията в отношенията между хората, а това е видно и от многото интернет кафета и все по-честите случаи, в които могат да бъдат видени хора, които седят в ресторант, кафе или бар с лаптопа си и смартфона на масата до чашата с капучино. Те, очевидно, нямат особена нужда от обособен офис, пише The Age.

Проучване, поръчано от технологичния гигант Cisco и публикувано в списание Management Issues, показва, че шест на всеки десет служители по света нямат нужда от офис и могат да работят достатъчно продуктивно от дома си или от някъде другаде. Тези хора биха искали условията на работа и новите технологии да позволяват такова дистанциране. Остава въпросът дали бизнесът е готов да поеме в тази посока.

А примери за зараждането на такава тенденция не липсват. Такъв е например фирмата Rentoid, чрез сайта на която може да наемете почти всичко. Компанията всъщност няма офис, а служителите й, 10 на брой, са пръснати из целия свят.

Петима от тях са в Австралия, останалите в Русия и Индия.

„Не ме е грижа къде са хората, интересува ме само работата да бъде свършена. Дори не съм срещал тези хора очи в очи. Говорим през Skype и чатим. Аз им се доверявам, те ми казват колко часа им е отнело за направата на една или друга част от сайта. Всъщност не ги следя, просто виждам, че работата е свършена и им плащам за отработените часове. Никога не сме били заедно в един офис. Всеки работи където му е удобно. И не ме е грижа къде са хората, важното е работата да върви“, казва Стив Санмартино, основател на компанията.

Поуката от този пример е, че в наши дни можеш да управляваш успешен бизнес и без наличието на офис. Можем ли да очакваме компаниите постепенно да се насочат в тази посока? Вероятно, имайки предвид, че е и доста по-евтино. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още