IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Футболният клуб "Барселона" навлиза все повече в испанската политика

Изборът на нов президент на клуба може да е от значение за бъдещото движение за независимост на Каталуния

13:42 | 07.03.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Футболен клуб „Барселона“ нарича себе си „нещо повече от клуб“, тъй като каталунската му култура и идентичност в Испания надхвърлят границите на футбола. Това мото обаче може да получи по-широко значение, тъй като клубът навлиза взе по-надълбоко в политиката на страната, пише Bloomberg.

Най-големият клуб в света от гледна точка на приходите, ще проведе избори в неделя за нов президент. Резултатът може да е от значение за бъдещото движение за независимост в Каталуния, чиято борба с испанското правителство е водеща тема в страната през последните три години.

Известен в цял свят със звезди като аржентинеца Лионел Меси, „Барселона“ е флагман на Каталуния и беше основен пункт на съпротивата срещу диктатурата на Франко. В 17-та минута и 14-та секунда на домакинските мачове, преди пандемията да опразни стадиона, част от почитателите на клуба скандират за независимост, символизирайки падането на града през 1714 г.

Но тимът все още е смятан за последната голяма каталунска институция, която до голяма степен остава извън влиянието на сепаратистите.

По време на кампанията за избор на нов президент кандидатите предимно избягваха да говорят публично по каталунския въпрос. Зад кулисите обаче се полагат усилия да се гарантира, че който и да спечели, ще се съобразява твърдо със сепаратистката кауза, съобщава запознат с плана източник.

„В страна като Каталуния, където политиката е толкова ненаситна, където има отмъстително и братоубийствено поведение в толкова много неща, не е изненадващо, че Барса се превръща в оспорвана сила“, казва Рамон Миравитяас, автор на книгата от 2013 г. „Политическата роля на Барса“. „За поддръжниците на независимостта Барса трябва да е ударната сила, която играе срещу други сили извън футбола“, допълва той. Барселона Барселона

Двете партии, подкрепящи независимостта – Каталунската републиканска левица и „Заедно за Каталуния“, в момента преговарят за сформиране на правителство на региона след изборите миналия месец. Макар да се очаква Левицата да оглави администрацията, по-радикалната „Заедно за Каталуния“ вероятно ще има последната дума в надпреварата кой ще ръководи „Барселона“.

Партийният лидер и бивш президент на региона Карлес Пучдемон лично следи всеки обрат в избора. Той се намира в самообявено изгнание в Белгия след сътресенията, породени от неуспешния опит на региона за независимост през октомври 2017 г., който раздели и испанския футбол, както и страната.

„Заедно за Каталуния“ е заинтересована да използва „Барселона“ за създаването на  телевизионно съдържание, съобщава запознат източник. Клубът притежава телевизионен канал и има студио за съдържание - Barca Studios, с капацитет да създава стрийминг услуги.

Пучдемон и съюзниците му работят с Хуан Лапорта, бивш президент и фаворит да спечели поста отново. Барселона Барселона

Приближени до Пучдемон хора помагат за събирането на необходимите финансови гаранции за кандидати от екипа на Лапорта. Те се нуждаят от 100 млн. евро, или около 8,5 млн. евро всеки, и са си осигурили помощта на ръководител в една от основните банки в Каталуния, казва запознат източник.

Ако спечели, Лапорта ще трябва да поправя изпаднал в затруднение клуб с дълг от около 1 млрд. евро и парична криза през май. Бившият президент Жозеп Мария Бартомеу и още трима директори бяха арестувани по-рано тази седмица в рамките на проверка на прокуратурата за използването на средства на клуба от предишната администрация.

През декември Лапорта инвестира значителни средства в реклама, поставяйки билборд пред стадиона на вечния съперник „Реал Мадрид“ в испанската столица. Мотото „Нямаме търпение да ви видим отново“ намекваше за съперничеството, но посланието беше и че движението за независимост отново е тук, съобщава запознат с решението източник.

„Барса е повече от клуб от времето на диктатурата насам, но не може да има същата роля. Времената се променят“, отбелязва Миравитяс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
е де, вече над 10 години живеш в тази реалност ... чак сега ли се събуди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Тъжно е, когато политиката започне да се определя от група футболни запалянковци с отрицателно IQ. Страх ме е за бъдещето на цивилизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още