IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните продажби на луксозни стоки все по-силно се възстановяват

Зад по-бързия растеж стоят китайските потребители и младите представители на поколението Y

11:29 | 29.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Световните продажби на луксозни стоки, например висококачествени ръчни чанти, обувки и бижута, растат по-бързо от очакваното тази година благодарение на процъфтяващото търсене от китайски потребители и млади клиенти, твърди консултантската къща Bain & Co.

След като изпаднаха в застой през 2016 г., приходите от луксозни стоки за лично ползване са напът да нараснат с 6% при постоянни валутни курсове през 2017 г. до 262 млрд. евро, прогнозира Bain в годишен доклад от сряда, цитиран от Ройтерс. Докладът е изготвен в сътрудничество с италианската Altagamma.

Прогнозата е по-висока от по-ранните очаквания за растеж от 2% до 4%. По-позитивните перспективи съответстват на по-силната печалба на много луксозни търговци на дребно, например френската LVMH, собственик на бижутерията Bulgari и модната къща Louis Vuitton, или на италианската Brunello Cucinelli.

Серията от заплахи срещу сигурността в Европа са намалили туристическите разходи в региона през последните години, докато забавянето на китайската икономика разтърси луксозния сектор.

Туристите обаче се завръщат в Европа, а търсенето от средната класа китайци се възстановява бързо, помагайки да се компенсира застоя на американския пазар.

Опитите на търговците на дребно да се свържат с по-младите купувачи и да преодолеят ценовите разлики между Европа и по-скъпата Азия също се отплащат, казва Bain.

“Компаниите в луксозните стоки преосмислят стратегиите си и печелят отново доверието, което са изгубили пред клиентите си“, казва Федерика Левато, партньор в Bain и съавтор на доклада.

Растежът тази година е „по-здравословен“ в резултат на по-големия обем, а не на по-високите цени, и се балансира между покупките от туристите и местните купувачи, добавя Левато.

Китайските купувачи формират 32% от пазара на луксозни стоки през 2017 г. - повече от всяка друга нация – благодарение на нарастващите покупки на местните им пазари и в чужбина.

Индустрията като цяло може да достигне годишни темпове на ръст от 4-5% до 2020 г., прогнозира Bain, в момент, в който онлайн продажбите стабилно се увеличават.

Според прогнозата те ще достигнат една четвърт от всички продажби до 2025 г., което е с 9% повече от сегашните им нива.

Представителите на поколението Y, които са родени от началото на 80-те до средата на 90-те и вече представляват една трета от пазара, както и последващото поколение Z, израснало със смартфоните, започват да се отразяват негативно на луксозния пазар, казва Bain.

Брандовете все повече се обръщат към социалните медии или се обединяват с поп звезди и други влиятелни личности, за да направят продуктите си по-харесвани за вкусовете на младите. Компаниите се насочват и към по-ежедневните и уличните моди като тениски, кецове и дънки.

Тези усилия обаче си имат цена. Макар че 65% от луксозните компании ще отбележат ръст на продажбите през 2017 г., само 35% ще успеят да увеличат оперативната си печалба, твърди Bain.

Младите купувачи са изключително непостоянни, прехвърляйки се от марка на марка и държейки търговците на дребно на тръни.

„Това вдига летвата за това как компаниите изграждат маркетинговите си стратегии. Преди традиционното разчитаха на красиви снимки с пейзаж и красив продукти, но това вече не е така“, коментира Левато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още