Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Графика на деня: Най-големите износители на кафе в света

Международният пазар на кафе е сравнително разпръснат между множество различни страни

Графика на деня: Най-големите износители на кафе в света

Снимка: pixabay.com

Според някои изследвания пиенето на кафе удължава живота. Дори това да не е основната причина за употребата му, кафето е една от най-обичаните напитки в цял свят. Пазарът за кафе е огромен и именно затова от HowMuch.net решават да разгледат кои страни доставят най-много от скъпоценната, особено рано сутрин, напитка.

Данните са взети от CIA World Factbook. HowMuch.net поставя кръг върху всяка държава с размер, който отговаря на износа ѝ за 2017 г. - последната година с налични данни. Така лесно могат да се видят кои държави (а и кои континенти) са лидери в износа на кафе.

Още по темата

Какво може да се разбере от графиката? Най-очевидното нещо е, че статистиките за износа не взимат предвид единствено първоначалното място на производство на определен продукт. Германия и Швейцария например са особено ясно изразени на картата, но причината не е, че земеделците могат да отглеждат огромни количество от кафени зърна там. Вместо това те внасят зелени кафени зърна от по-малко развити части на света, пекат ги и тогава ги доставят до други места. За опичането и придаването на аромат на кафените зърна са нужни много електричество и вода – ресурси, от които развиващите се страни често нямат достатъчно. Затова е логично тези дейности да са разположени в близост до местата, където богатите клиенти живеят в Западна Европа.

Поглеждайки към страните, където кафените зърна наистина биват отглеждани, има няколко основни играчи с износ за над 2 млрд. долара – Бразилия (4,6 млрд. долара), Виетнам (3,5 млрд. долара) и Колумбия (2,58 млрд. долара). Общо те формират около 32,7% от общия глобален износ. Всяка една от тези страни генерира повече кафени зърна от цяла Африка, което само показва колко неразработена е индустрията там. Етиопия – най-големият африкански износител (938 млн. долара), дори не влиза в топ 10.

Въпреки това международният пазар на кафе е сравнително разпръснат между множество различни страни. Само две от тях формират над 10% от глобалния износен пазар, а 17 отделни държави допринасят с между 1 и 5%. А това означава, че със сигурност няма как да останем без сутрешната ни доза кафе.

(За по-голям вариант натиснете върху картата)

Още графики вижте тук

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
Гърция се нуждае от икономи, за да привлича заможни туристи