IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Най-разпространените езици в света

Близо 3000 езика в света са застрашени от изчезване

19:41 | 16.02.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Английският език е най-разпространеният в света, но за голяма част от хората, владеещи този език, той не е майчин. От един милиард души в света, които говорят английски, само 33 на сто го смятат за свой роден език, съобщава Visual Capitalist.

Популярността на езика зависи много от неговата полезност и от географското положение. Освен това начините за измерване на разпространението на езиците в света може да варират значително в зависимост от това дали се вземат предвид всички говорещи или само хората, за които даден език е майчин.

Какво е определението за език? 

Информацията идва от 22-то издание на базата данни Ethnologue, които включват мнозинството от световното население и близо 7111 живи езика, които съществуват днес.

Определението за език често е динамично и размива границите на разбирането за това какво включва езикът.

Лингвистичен елемент: фокусира се върху лексикалните и граматични различия или вариациите в речта на отделните общности.

Социален елемент: фокусира се върху културни и политически фактори и върху наследството и идентичността.

За целите на изследването учените са използвали набор от критерии, вземащи предвид разнообразието от езици и диалекти, който гарантира, че лингвистичният елемент не е единственият фактор при преброяването на езиците.

Езиците от индо-европейската група са най-разпространени в света. Според Ethnologue това езиково семейство включва над три милиарда говорещи.

Кои са най-говорените езици в света?

Както може да се очаква, английският език е на първо място с над 1,132 млрд. души в света, които го говорят, или около 15 на сто от световното население. В топ пет попадат още мандарин с 1,117 млрд. души, които го говорят, хинди с 615 млн. души, испански с 534 млн. души и френски с 280 млн. души. Десетката се допълва от арабски, бенгалски, руски, португалски и индонезийски.

Ако обаче се вземат предвид само говорещите, за които езикът е майчин, картината е по-различна. Мандарин излиза на първо място с 918 млн. говорещи, близо 2,5 пъти повече от хората, за които английският е роден език (379 млн. души). Той дори е изпреварен от испанския, който е майчин език за 460 млн. души в света. В топ пет попадат още хинди с 341 млн. души и бенгалски (основен говорим език в Бангладеш и втори по разпространение в Индия – бел. ред.) с 228 млн. души.

Това са най-разпространените езици, които хората научават, докато растат, но кои избират да научат по-късно в живота си?

Близо 43 на сто от хората в света говорят два езика и могат с лекота да преминават от единия към другия език. 66% от говорещите английски език са го научили като втори. Изненадващо суахили има най-високото съотношение между говорещите го като втори език и общия брой на хората, които го владеят. Макар че той е роден език само за 16 млн. души, общият брой на говорещите езика е 98 млн. души. 82 на сто от говорещите суахили го знаят като втори език.

Суахили е национален или официален език в редица африкански страни – Танзания, Кения, Уганда и Демократична република Конго. Вероятно движението на хора от селски райони към големи градове в търсене на по-добри икономически възможности увеличава възприемането на суахили като втори език.

Индонезийският език е друг подобен пример. 78% от говорещите езика, са го научили като втори. За сметка на това само 17% от говорещите мандарин го знаят като втори език, може би защото това е един от най-трудните за научаване езици в света.

Една от причините за популярността на езиците е, че те се използват активно и последователно. За съжаление, близо 3000 езика, или около 40% от всички езици в света са заплашени от заличаване или вече са в процес на отмиране.

Поради това ООН обяви 2019 г. за международна година на коренните езици, за да ги подкрепи и да предаде знанието за тях на бъдещите поколения. Езици Езици

Още графики вижте тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Това е бъдещето на цивилизацията, 1 език.Ако искаме да сме ефективни като вид.Пък който иска да си говори и на местни езици, ако ще.П.с. за слабоума под мен: Езикът на света няма да е нито руски, нито китайски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis23
преди 4 години
За съжаление, близо 3000 езика, или около 40% от всички езици в света са заплашени от заличаване или вече са в процес на отмиране.----------------------------------------------------------------а тука с голема гордос сигур на преписвачите у сайта предполагам, поне преписват само глупости попада и нашия, щот езика не остаа ако измрат ората или поизчезнат леко от територията Колонията .... Е Сашевска Демокрация ко да прайш, но нишо се некой език ше се говори у нас то нема празно место в материята ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
michaelis23
преди 4 години
е те чайниците са 1.6 млрд. ама говорят само 920 млн. мандарината останалите са неми или говорят английски, мое па и северо-западно/югоизточно македонски да говорат *** го .... а па там за мaнгaлuите да не говориме Сри ланки, Бангладеши, Пакистани и т.н. е всичко е Индия, която английското отровно племе е разделило на 50 части ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още