IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Руснаците обръщат гръб на водката

Потребителите се насочват все повече към вината и крафт бирите

14:02 | 04.11.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През последните години все повече и повече руснаци се отдалечават от националната си напитка, насочвайки се към крафт бири и вина, пише Statista.

И все пак водката остава огромна част от културата на страната - нещо, което има особено лоши последствия за мъжете в Русия.

Според най-скорошните данни на Световната здравна организация 30% от всички възрастни мъже са консумирали епизодично по-големи количества алкохол през последния месец.

Прекалената консумация на алкохолни напитки сред мъжете води до средна продължителност на живота от едва 64 години, което е доста под данните за останалата част от Европа. Инфографиката долу ползва данни на Световната здравна организация, за да покаже как се променя ситуацията.

След разпадането на СССР консумацията на водка достига своя врък през 1995 г., като потреблението на чисти алкохолни напитки възлиза на близо 9 литра на глава от населението. Тази година консумацията на бира и вино на човек е достигнала съответно 1,54 и 0,91 литра чист алкохол.

През 2016 г. консумацията на спиртни напитки на глава от населението е била 3,25 литра. Междувременно нивата на изпитите бива и вино се радват на стабилен растеж и дори изпреварват водката.

Тази промяна е свързана с много фактори. Нарастващите цени на алкохола и опитите за въвеждане на по-добра регулация със сигурност са повлияли, намалявайки пиенето като цяло. Крафт бирите също стават все по-популярни. Infographic: Russians Are Turning Their Backs On Vodka | Statista

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Тва не го вярвам.Каквито и графики и данни да ми цитират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Като изключим снобите - каквито има във всяка държава - повечето руснаци много много не подбират. Или ако перифразирам една популярна песен: "Щом има градус, има радост!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
neverland
преди 5 години
Може и да пият крафт бири, ама основно в градовете с по-висок стандарт, защото иначе са скъпи и не са редовно питие за всеки ден. Отделно не може да се опинчи човек. Виното им е добър вариант, загрява, за разлика от водката, ама пак не може да се мине с една чашка, за да размътиш главата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още