IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хитовите заглавия не успяват да донесат желаното съживяване за киноиндустрията

„Черната вдовица“ и „Космически забивки”, въпреки че изпъкват спрямо конкуренцията, не можаха да отговорят на някои очаквания

16:50 | 17.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Звездата на &bdquo;Космически забивки: Нови легенди&rdquo; Леброн Джеймс. <em>Снимка: Getty</em></p>

Звездата на „Космически забивки: Нови легенди” Леброн Джеймс. Снимка: Getty

Анимацията „Космически забивки: Нови легенди” изглежда ще изпревари с малко шампиона „Черната вдовица“ по приходи от продажба на билети през този уикенд. Въпреки това очакванията са за скромен дебют на продължението на емблематичния филм от 90-те.

Лентата на Warner Bros. с участието на Леброн Джеймс се очаква да събере 26,4 млн. долара, показват данни от аналитичната компания Boxoffice Pro. В същото време „Черната вдовица“, последният филм от вселената на Marvel на Walt Disney, се очаква да намали с около 70% приходите си от билети до около 25,9 млн. долара. Това е голям спад за втората седмица на прожекции, което е сигнал, че зрителите може би още не са напълно готови да се върнат в киносалоните, съобщава Bloomberg.

Студиата и кината се надяваха „Черната вдовица“ да даде бърз старт на възстановяването на сектора. В дебютния си уикенд на северноамериканския пазар лентата събра 80 млн. долара – най-голямата сума от продажби на билети от началото на пандемията.

Но както „Черната вдовица“, така и „Космически забивки” ще е достъпен онлайн, което понижава приходите от билети. От Disney заявиха, че са продали стрийминг достъп за 60 млн. долара за филма на Marvel миналия уикенд, което е и първият път, в който компанията разкрива подобни данни. До сряда лентата е събрала 200 млн. долара от прожекции по света.

„Смятам, че инстурстрията все още е по средата на продължителен процес на възстановяване, за който ние предупредихме, че може да отнеме много месеци и да продължи и след лятото“, посочва Шон Робинс, главен анализатор на Boxoffice Pro.

И двата филма, въпреки че изпъкват спрямо конкуренцията, не можаха да отговорят на някои очаквания. „Черната вдовица“ се очакваше да генерира 90 млн. долара при дебюта си. В същото време „Космически забивки” едва ли ще успее да надмине постиженията на първата част с Майкъл Джордан, придобила емблематичен статут в поп културата. Преди 25 години филмът събра 27,5 млн. долара в дебютния си уикенд – почти двойно на това, което се очаква от втората лента, след като цифрите се коригират спрямо инфлацията.

Макара че над 80% от киносалоните са отворени, постъпленията от боксофиса от началото на годината все още са с 30% надолу от тези през 2020 г., показват данни на Comscore. Топ 10 на филмите този уикенд се очаква да съберат с 26% до 35% по-малко от продажба на билети спрямо миналия уикенд, показват изчисленията на Boxoffice Pro.

Що се отнася до гледанията у дома, „Космически забивки“ ще е безплатен за потребителите на HBO Max. „Черната вдовица“ пък е достъпна на платформата Disney+ за допълнителна такса от 30 долара.

Очаква се тази седмица лентата „Escape Room: Tournament of Champions“ да застане на трето място с прогнозираните 8,8 млн. долара от билети в Северна Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още