IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холивуд имаше ужасна 2017 г.

Броят на ходещите на кино в Северна Америка спада до най-ниското си ниво от 25 години

09:12 | 07.01.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Един показател обобщава каква беше 2017 г. за холивудските филмови студия: броят на хората в Северна Америка, които ходят на кино, спада до най-ниското си ниво от 25 години, пише Bloomberg.

Посещенията на кина в САЩ и Канада се свиват с 5,8% до 1,24 млрд. през 2017 г. - най-слабата посещаемост от 1992 г. насам, сочат данни на Box Office Mojo.

Цените на билетите нарастват средно с 3,2% през миналата година, което също е повлияло за свиването на приходите под 11 млрд. долара, но това все пак е сравнено с рекорда от 2016 г.

Слабите продукции и услугите като Netflix са държали аудиторията по-далеч от киносалоните. Зрителите също са се повлияли от цените на пуканките и газираните напитки.

„Междузвездни войни: Последните джедаи“ е лъч светлина през 2017 г. Филмът генерира 533,1 млн. долара до края на годината на вътрешния си пазар и стана лента номер едно. Но дори и една от най-обичаните холивудски истории не може да компенсира спада, който започна през лятото.

„Индустрията трябва да бъде притеснена, ако метриките падат отново през 2018 г.“, коментира Гита Рангенатън, анализатор на Bloomberg Intelligence. “Особено при по-силните ленти за тази година по-малкият брой зрители ще бъде предупреждение, че индустрията може да се свива“, допълва анализаторът.

Отвъд спада на посещаемостта се наблюдава тенденция веригите от кина и големите филмови студия да се консолидират. През последния месец Cineworld Group придоби Regal Entertainment, втората по големина американска верига кина, за 3,6 млрд. долара. Walt Disney пък сключи сделка за придобиването на развлекателните активи на 21st Century Fox, включително филмовото студио на компанията. Сделката е на стойност 52,4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
scott
преди 6 години
хора, кадет се извиняват за изживени мигове на любов, страсти и власт и то отперди 30 години - СА ДОКАЗАНИ КАСТРАТИ И ЛУДИ. КО ИНТЕРЕСНО И ПРИЯТНО, ЧЕ И ИСТИНСКО МОЖ ДА ТИ НАПРАВАТ/ПОКАЖАТ. Че те отричат себе си и цветущите си години. стреляй и забрави. тотален игнор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Понеже са ми изтрили предния коментар оттук да го напиша пак:Това е една наистина прекрасна новина. Цел Холивуд с всичките му простотии и мултикулти глупости да потънат в забвение дано!!! То не остана нов американски филм без нотки на г*** пропаганда, включително и детските анимационни продукти. Децата ви гледаха ли миньоните? А след това обърнахте ли им внимание на безполовата принадлежност и как се прегръщат всяко с всяко миньонче? Да падат всякакви граници и ограничения, а?За едни ще падат разбира се, а за други все по-големи, чести и сериозни ограничения ще има. Като цензурата тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
FNM
преди 6 години
Тотална липса на свежи идеи - това е Холивуд през последните години. Само комиксови филми и нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още