Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Износът на бижута от Индия се възстановява през ноември

Въпреки че доставките се свиват на годишна база с 4%, износът на индийската индустрия отчита най-малкия спад за последните три месеца

Износът на бижута от Индия се възстановява през ноември

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Износът на скъпоценни камъни и бижута от Индия, която полира около 90% от необработените диаманти в света, показва рязко възстановяване през ноември, осигурявайки облекчение за индустрия, претърпяла големи щети от пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Доставките отвъд граница намаляват с около 4% на годишна база до 2,48 млрд. долара, в сравнение с 99-процентния крах през април, когато започва фискалната година в страната, споделя Колин Шах, председател на Съвета за насърчаване на износа на скъпоценни камъни и бижута.

Спадът през ноември е най-малкият за последните три месеца, след като през октомври Индия отчете понижение от 40%, а през септември – 19 на сто.

През март страната наложи едни от най-строгите блокади в света, за да овладее коронавируса, което принуди много от производствените центрове за бижута и рязане на диаманти да затворят врати или да работят с намален капацитет.

От ноември обаче около 90% от работниците в бранша отново са се върнали на работа, след като бизнесът започна да се възстановява от блокадите в производствените центрове като Сурат, Джайпур и Мумбай.

Въпреки това, според Колин Шах, индустрията ще може да се възстанови напълно само след масовото прилагане на ефективна ваксина срещу коронавируса. Индийското правителство трябва да намали данъците върху вноса на диаманти и благородни метали, ако иска да помогне за възстановяването на индустрията, добавя експертът.

Износът от април до ноември се свива с 44% до 11,43 млрд. долара, като се очаква Индия да достави бижута и скъпоценни камъни за още 9 млрд. долара до края на фискалната година. Това ще означава, че износът ще се понижи с 31% на годишна база за цялата фискална година.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
Правото да се изключиш може да се превърне в норма в Европа