IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на швейцарски часовници удари петгодишно дъно

Появата на Apple Watch влоши ситуацията за производителите на часовници в Швейцария

12:27 | 20.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Износът на швейцарски часовници отбелязва най-силния спад за повече от петгодишен период, след като силният франк и представянето на Apple Watch натежаха на продажбите, пише Bloomberg.

Продажбите спадат с 8,9% до 1,71 млрд. франка (1,9 млрд. долара) през май, сочат данните на Федерацията на швейцарската часовникарска индустрия. Това е най-големият спад от ноември 2009 г. Износът през първите пет месеца на годината отчита понижение от 0,3%.

Швейцарските часовникари се борят с коригирането на цените по целия свят, след като франкът нарасна до рекордни нива спрямо еврото през тази година. Появата на Apple Watch влоши нещата, а устройството трябва да се появи в магазините в повечето страни, включително и в Швейцария, през следващата седмица. Това може да доведе до намаление на поръчките на швейцарски часовници заради нарастващата конкуренция.

“Износът на евтини часовници в САЩ също може да понесе негативни последствия от пускането на Apple Watch на пазара”, коментира Патрик Швендиман, анализатор на Zuercher Kantonalbank в Цюрих. Американският пазар отбелязва само едноцифрен растеж тази година, след като растежът се забави до 6% през 2014 г.

Спадът в доставките на часовници достига 14% за пазара в САЩ и 34% в Хонконг, където китайските потребители често купуват часовници, за да се възползват от по-ниските данъци.

Силният долар и слабото евро карат повечето азиатски туристи да посещават Европа, а не САЩ, и да харчат парите си на Стария континент. Това би могло да обясни и спада на доставките в САЩ, твърди Дебора Айткен, анализатор на Bloomberg Intelligence. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още