IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как реагира пазарът на изкуство на Brexit?

В краткосрочен план част от играчите на пазара не очакват големи сътресения

16:06 | 10.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Решението на британците страната им да напусне Европейския съюз (ЕС) накара дилърите и колекционерите да притаят дъх в очакване да видят как резултатите от референдума ще се отразят на пазара на изкуство, пише CNBC.

През 2015 г. на Великобритания се паднаха 19% от глобалните продажби на изкуство и антики. Това беше най-големият дял сред европейските страни. Франция се нареди на второ място със своите 5%, пише New York Times, позовавайки се на доклада TEFAF Art Market.

Наскоро обаче 58,2% от респондентите, анкетирани от Professional Advisors за проучването International Art Market, са посочили, че Brexit ще има негативно въздействие върху пазара.

Въпреки това главният финансов директор на Sotheby’s Майкъл Гос твърди, че аукционната къща е „уверена, че Sotheby’s ще продължи да процъфтява и да се адаптира към средата, независимо какво ще донесе Brexit”.

По думите му в краткосрочен план компанията очаква слабо влияние върху финансовото си състояние от Brexit.

Положителното е, че променените валутни курсове имат потенциала да направят британските търгове на произведения на изкуството много по-атрактивна за глобалните купувачи на такива творби, допълва той.

„Би било прибързано да правим някакви специални коментари за влиянието върху британския пазар на изкуство в дългосрочен план. Но е важно да се има предвид, че сегашният арт пазар е наистина глобален, тъй като купувачите и продавачите са от всички части на света“, коментира директорът „Комуникации“ на аукционна къща Phillips’ Майкъл Шърман.

Поевтиняването на паунда може да увеличи увереността на международните купувачи, че ще сключат изгодни сделки, твърдят някои експерти. Голяма част от купувачите идват от Азия и САЩ.

"Оставаме уверени в дългосрочните перспективи за пазара на изкуство, а доказателство за това е нарастващият брой страни, представени от участниците в нашите аукциони. Засега бизнесът върви както обикновено“, коментираха от Christie’s. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още