IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадците са безразлични към перспективата да имат кралски особи за сънародници

Половината от жителите на страната не ги е грижа дали принц Хари и Меган Маркъл ще прекарват повече време в страната

19:00 | 16.01.20 г.
<p>
	Принц Хари и Меган Маркъл.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Принц Хари и Меган Маркъл. Снимка: EPA/БГНЕС

Канадците са съгласни да издържат Кралицата, но не са сигурни, че искат херцог и херцогиня в задния си двор, пише Wall Street Journal.

Съобщението миналата седмица на принц Хари и Меган Маркъл, че са решили да се оттеглят от ролите си като високопоставени членове на британското кралско семейство и да разделят времето си между Великобритания и Северна Америка предизвика отзвук в цял свят.

В Канада решението на херцога и херцогинята на Съсекс беше прието с безразличие.

Половината от канадците „не се интересуват“ дали принц Хари и Маркъл ще прекарват много време в Канада, показва ново допитване на компанията за анализи Angus Reid Institute. Други 11 на сто смятат хода за тревожен, а 39 на сто са доволни.

Част от жителите на страната са приели изненадващото съобщение на двойката с хладина, която не е типична за канадците.

„Те могат да дойдат тук, но не и да вземат пари от хора, които си скъсват задника от работа“, казва Карла Соуза от Уинипег, Манитоба, която чисти къщи. „Защо въобще се установяват в Канада? Защо не останат във Великобритания?“, пита тя.

Соуза, която се установила в Канада от Португалия преди около тридесет години, казва, че харесва блясъка и елегантността на кралица Елизабет Втора, но предпочита монархията от разстояние. „Хубаво е, че те са в Англия в собствените си дворци“, казва Соуза.

Канадците не искат да плащат сметката и за охраната на кралските особи. 73% от анкетираните са заявили, че канадските данъкоплатци не трябва да плащат разходите, свързани с живота в страната.

Принц Хари и Маркъл обявиха в публикация в Instagram миналата седмица, че са избрали „да направят преход тази година и да си създадат прогресивна нова роля“ в кралското семейство. Двойката съобщи, че ще се „оттегли като висш член на кралското семейство и ще работи за финансовата си независимост“.

Макар че херцогът и херцогинята на Съсекс не споменаха Канада в публикацията си, кралицата публикува в понеделник писмено комюнике, в което заявява, че двойката „ще прекарва време в Канада и Великобритания“.

Маркъл има връзки в Канада чрез телевизионния сериал „Костюмари“, в който участва. По-голямата част от снимките се състояха в Торонто. Двойката е била на ваканция на западното крайбрежие на страната.

Канадски монархисти твърдят, че биха приветствали някои местни кралски особи, казва Робърт Финч, председател на Монархическата лига на Канада. Лигата работи за запазване на отношенията на Канада с монархията.

„Това добавя напълно различна динамика от гледна точка на канадските монархисти“, казва Финч. „Ако нещата се развият по правилен начин, може да имаме член на кралското семейство, който говори с канадски акцент“, допълва той.

Перспективата за дълъг престой на кралските особи в Канада поставя сложни въпроси относно отношенията на страната с кралското семейство.

Според канадската конституция кралица Елизабет Втора е кралица на Канада и държавен глава на страната. Позицията й обаче е чисто церемониална.

Чрез назначения от нея генерален губернатор, който действа от нейно име, тя председателства церемонията по полагането на клетва от премиера на страната, министрите в кабинета и главния прокурор и подписва всички законопроекти, гласувани в парламента преди да се превърнат в закон.

Родствениците на кралицата обаче нямат официален статут в страната. Това поставя канадското правителство в сложна ситуация от гледна точка на мерките за охрана на принц Хари и Маркъл.

В интервю от тази седмица пред канадската телевизия Global Television Network канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че до този момент представители на страната не са провели съществени разговори с херцога и херцогинята за плановете им. Канадски официални представители не са обсъждали кой ще плаща разходите за постоянната им охрата, допълни Трюдо.

„Не знаем какви ще са окончателните решения“, посочи канадският премиер и допълни, че според него канадците ще приемат двойката с отворени обятия. „Мисля, че има общо уважение към хората от Съсекс“, допълни той.

Принц Хари и Маркъл ще трябва да кандидатстват за правен статут чрез обичайни имиграционни канали, ако искат да станат постоянни жители, заяви говорителка по въпросите на имиграцията. Членове на кралското семейство обикновено не трябва да получават разрешение за пребиваване в Канада като посетители.

Частни граждани като херцозите на Съсекс не трябва да получават специално отношение във връзка с охраната или по линия на имиграцията, въпреки че принц Хари е шести в реда за наследяване на трона, казва Том Фредал, съосновател на антимонархическата организация Граждани за канадска република. „Те не са международно защитени хора“, допълва той.

Според него всякакви решения на канадското правителство за поемане на разходите за охрана ще предизвикат недоволство. „Повечето канадци външно харесват монархията. Приемаме я, когато не ни засяга съществено“, отбелязва той.

Принц Хари и Маркъл няма да са първите кралски особи, които прекарват част от времето си в Канада. Едуард VIII, който абдикира от трона през 1936 г., купи рачно в провинция Албърта след обиколка на Канада през 1919 г.,когато все още беше принцът на Уелс.

В този случай принцът беше престолонаследник, което му придаде по-голямо влияние в страната.

Историкът от Торонто Джон Фрейзър, основател на Института за изследване на короната в Канада, казва, че херцозите на Съсекс са преди всичко знаменитости, които искат да излязат от светлините на прожекторите. Той разбира защо Канада може да се хареса на двойката, търсеща по-независим живот.

„Канада е безопасно, привидно скучно място, а те търсят именно скука“, казва Фрейзър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още