IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KKR си осигури мажоритарен дял в бизнес с продукти за коса на Coty

Американският финансов инвеститор отмъкна бизнеса около марката Wella от германския конкурент Henkel, който също искаше да я купи

15:41 | 11.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Wolfgang von Brauchitsch/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Wolfgang von Brauchitsch/Bloomberg News

Американският финансов инвеститор KKR е спечелил наддаването за закупуване на мажоритарен дял от бизнеса с козметичните марки около Wella на американската компания Coty. Производителят постигна споразумение за стратегическо партньорство с KKR, обяви изпадналата в криза американска група в понеделник. Споразумението предвижда KKR да получи 60% дял в марките около Wella, а останалите 40% ще останат у Coty.

Марките, включително дългове, се оценяват на около 4,3 милиарда долара, така че Coty би могла да получи около 3 милиарда долара в брой след сделката. Групата също така продава собствени акции на KKR за 750 милиона долара. Като цяло Coty ще бъде в състояние значително да намали дълговете си.



С това KKR победи в надпреварата  германската група за потребителски стоки Henkel, която също се бореше за Wella. Според цитирани от Ройтерс вътрешни източници, компанията от Дюселдорф също е искала да придобие марката шампоани.

Coty, която е контролирана от инвестиционната компания JAB на германското милиардерско семейство Райман,обмисляше продажбата на подразделението си за продукти за коса и нокти, включващо марки като Wella, като част от плана на главния изпълнителен директор Пиер Лауби за подобряване на по-широкия бизнес чрез увеличаване на маржовете и намаляване на нивата на ливъридж. Базираната в Ню Йорк компания отписа 965 млн. долара през изминалата година от стойността на своите марки, в това число Clairol, която закупи от Procter&Gamble през 2015 г.

Акциите на Coty поевтиняха с около 48% през последните пет години. Миналата година Coty плати 600 млн. долара в брой за мажоритарен дял от козметичната линия на Кайли Дженър.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още