IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои бяха най-богатите хора през 2019 г.?

Според последните данни на Forbes, по света има 2153 милиардери – 55 на брой по-малко, отколкото преди година

16:30 | 01.01.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Pixabey</em></p>

Източник: Pixabey

За втора година през десетилетието броят на милиардерите е намалял, а  и общото им богатство се е свило, което доказва, че дори и най-богатите не са имунизирани срещу икономическите препятствия и сътресенията на фондовите пазари.

Според последните данни на Forbes, по света има 2153 милиардери – с 55 на брой по-малко, отколкото преди година. Спад на богатството регистрират рекордните 994 от тях, или 46%, спрямо 2018 г.

Най-богатите притежават обща 8,7 трилиона долара, като колективното им състояние е с 400 млрд. долара по-малко спрямо предходната година.

Общо 11% от представителите, които бяха в списъка през миналата година, или 247 души, вече не фигурират в списъка, като това е най-големият брой на отпадналите след разгара на световната финансова криза през 2009 г. 

Азиатско-тихоокеанският регион беше най-силно засегнат. Там броят на богаташите, притежаващи десетцифрено състояние, намаля с 60 души. Това се дължи най-вече на Китай, където има 49 милиардери по-малко, отколкото преди година. Подобна тенденция се наблюдава и в Европа, Близкия изток и Африка.

Южна Америка, водена от възраждащата се Бразилия, и САЩ са единствените два региона, където има повече милиардери, отколкото преди година. Сега в САЩ има рекорден брой от 607 милиардери, които включват 14 от 20-те най-богати хора в света. Джеф Безос отново е номер 1 в класацията, следван от Бил Гейтс под номер 2.

Въпреки всичко находчивите и неумолими предприемачи намериха нови начини да забогатеят - има 195 новодошли богаташи в списъка на Forbes. Най-богатият сред тях е Колин Хуанг, основателят на китайската компания за онлайн търговия на дребно Pinduoduo, която стана публична в САЩ през юли. Други забележителни нови участници са Даниел Ек и Мартин Лоренцон от Spotify, а също и Джеймс Монсис и Адам Боуен от Juul, Даниел Любецки от Kind Bar и Кайли Дженър, която стана най-младият милиардер в света на 21 години.

Ето и класацията на първите 10 най-богати хора на планетата, според Forbes.

1. Джеф Безос – 131 млрд. долара

Джеф Безос основава сайта за електронна търговия Amazon през 1994 г. от гаража си в Сиатъл. Той остава изпълнителен директор и притежава близо 12% дял от компанията.

През юли 2019 г. той се разведе със съпругата си Маккензи след 25 години брак и прехвърли една четвърт от своя дял в Amazon на нея.

Така Макензи Безос притежава 4% от Amazon, което я прави една от най-богатите жени в света.

През 2018 г. Amazon имаше приходи от 230 млрд. долара и рекордните 10 млрд. долара нетна печалба, спрямо 3 млрд. долара от предходната година.

През февруари компанията обяви, че отменя плановете си за второ седалище в Лонг Айлънд Сити, Ню Йорк, след като местните законодатели се противопоставиха на плана.

Безос притежава още изданието Washington Post, както и Blue Origin, аерокосмическа компания, която разработва ракета за комерсиални цели.

Повечето финансови директори по целия свят смятат, че основателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос трябва да се е топ бизнесменът на десетилетието. Почти една трета от главните финансови директори, според последното проучване на Глобалния финансов съвет на CNBC, определиха Безос като най-впечатляващ бизнес лидер.

2. Бил Гейтс – 96,5 млрд. долара

Заедно със съпругата си Мелинда Бил Гейтс председателства Bill & Melinda Gates Foundation, най-голямата частна благотворителна фондация в света. Тя работи за подобряване на здравето в световен мащаб и за създаване на равни възможности за хората. Към днешна дата Гейтс е дарил акции на Microsoft на стойност 35,8 млрд. долара на своята фондация.

Гейтс е продал или подарил голяма част от своя дял в Microsoft. Той притежава малко над 1% от акциите - и инвестира в микс от ценни книжа и други активи.

Той остава член на борда на Microsoft, която основава заедно с Пол Алън през 1975 г.

В началото на 2019 г. Гейтс реагира на обществения отзвук срещу милиардерите, като потвърди подкрепата си за по-висок данък върху имотите. 

Наскоро Гейтс коментира предложението за допълнително облагане с данъци на най-богатите американци на някои кандидат-президенти на Демократическата партия, посочвайки, че той вече е платил над 10 млрд. долара в данъци.

3. Уорън Бъфет – 82,5 млрд. долара

Известен като "Оракула от Омаха", Уорън Бъфет е един от най-успешните инвеститори на всички времена.

Бъфет управлява холдинговото дружество Berkshire Hathaway, което притежава повече от 60 компании, включително Geico, която се занимава със застрахователни услуги, производителя на батерии Duracell и веригата ресторанти Dairy Queen.

Син американски конгресмен, той купува акции за първи път, когато е на едва 11-годишна възраст. На 13 г. плаща за първи път данъци.

Изпълнявайки обещанието си да раздаде над 99% от своето богатство, през 2019 г. Бъфет дари 3,6 млрд. долара, като голяма част от тази сума беше предназначена за фондацията на неговите приятели Бил и Мелинда Гейтс.

През 2010 г. Бъфет и Гейтс сложиха началото на инициатива, наречена „Giving Pledge“, като помолиха милиардерите да се ангажират да дарят половината от богатството си за благотворителни каузи.

4. Бернар Арно и семейството му – 76 млрд. долара

Бернар Арно ръководи империя от 70 марки, включително Louis Vuitton и Sephora.

Групата му за луксозни стоки LVMH отчете рекордни продажби и печалби през 2018 г., отчасти благодарение на увеличението на разходите за луксозни стоки от страна на клиентите в Китай.

Покровител на изкуството, французинът е визионерът, който стои зад музея на Фондация "Луи Вютон" в близост до Париж, който отваря врати през 2014 г.

Арно и LVMH обещаха над 220 млн. долара, за да помогнат за ремонта на катедралата Нотр Дам във Френската столица след опустошителен пожар в средата на април 2019 г.

Дъщеря му Делфин е вицепрезидент на Louis Vuitton и член на изпълнителния комитет на LVMH.

В края на ноември тази година гигантът в сектора на луксозните стоки LVMH се съгласи да придобие Tiffany & Co за сумата от 16,2 млрд. долара. Това прави тази сделка най-мащабната в луксозния сегмент до сега, отваряйки значително вратите пред конгломерата на пазара на бижута, като в същото време улеснява достъпа му до потребителите в САЩ и Азия.

През 1985 година Арно взима 15 млн. долара от строителния бизнес на баща си, за да ги инвестира в закупуването на Christian Dior.

5. Карлос Слим Елу и семейството му – 64 млрд. долара

Най-богатият човек в Мексико - Карлос Слим Елу и семейството му контролират America Movil, най-голямата фирма за мобилни телекомуникационни услуги в Латинска Америка.

През 1990 г. заедно с чуждестранни телекомуникационни партньори Слим купува дял в Telmex - единствената по това време телефонна компания в Мексико. В момента Telmex е част от America Movil.

Елу също така притежава дялове в мексикански компании в сферата на строителство, потребителските стоки, минното дело и недвижимите имоти, както и 17% дял от в. New York Times.

Неговият зет Фернандо Ромеро проектира сградата на частния музей, наречен Soumaya, който се намира в Мексико Сити и е дом на многобройната и еклектична колекция от произведения на изкуството, които Карлос Слим Елу притежава.

6. Амансио Ортега – 62,7 млрд. долара

Амансио Ортега е един от най-богатите мъже в Европа, най-богатият търговец на дребно в света и пионер в бързата мода.

През 1975 г. заедно с бившата си съпруга Розалия Мера той създава Inditex, известна с модната си верига Zara.

Ортега притежава около 60% от листната в Мадрид компания, в която са включени осем марки, включително Zara, Massimo Dutti и Pull & Bear, и която управлява 7500 магазина по целия свят.

Обикновено Ортега печели дивиденти в размер над 400 млн. долара годишно, като ги инвестира предимно в недвижими имоти в Мадрид, Барселона, Лондон, Чикаго, Маями и Ню Йорк.

В началото на декември 2019 г. той придоби сграда в Лондон за 703 млн. евро. Последната сделка на Ортега е осъществена само седмица преди парламентарните избори във Великобритания и в момент на голяма несигурност за страната заради възможността да напусне Европейския съюз без сделка.

Запознати с трансакцията източници обаче съобщават, че политическата обстановка във Великобритания не се отразява на инвестициите на групата, която залага на сгради в централни квартали, които наскоро са били ремонтирани и имат дългосрочни наематели. 

7. Лари Елисън – 62,5 млрд. долара

През 1977 г. Лари Елисън създава софтуерната фирма Oracle, за да използва нарастващата нужда от бази данни за управление на взаимоотношенията с клиенти.

Той се отказа от ролята си на изпълнителен директор през 2014 г., но все още е председател на борда и главен технологичен директор.

Oracle се разрасна отчасти чрез придобивания на софтуерни компании, най-голямото от които беше сделката за Netsuite за 9,3 млрд. долара за през 2016 г.

През май 2016 г. Елисън обеща 200 млн. долара на университета в Южна Калифорния за център за лечение на рак.

През 2012 г. Елисън изразходва 300 млн.долара, за да купи почти целия хавайски остров Ланаи. Там през 2018 г. той подкрепи стартъп, свързан с хидропонно земеделие.

Елисън се присъедини към борда на Tesla през декември 2018 г., след като купи акции на Tesla  в размер на 3 млн. долара по-рано същата година. 

В началото на 2019 г. стана ясно, че Елисън е придобил дял от Tesla на стойност 1 млрд. долара, което го прави вторият по големина индивидуален инвеститор в производителя на автомобили след близкия му приятел Илон Мъск.

8. Марк Зукърбърг – 62,3 млрд. долара

След като за поредната година беше изправен пред критики за допускане на фалшиви новини във Facebook, изпълнителният директор Марк Зукърбърг заяви, че неговият приоритет през 2019 г. е справянето със социалните проблеми.

През юли 2019 г. Федералната комисия по търговия глоби Facebook с 5 млрд. долара за нарушаване на неприкосновеността на личния живот на потребителите, което е най-голямото наказание в историята на социалната мрежа.

Зукърбърг поставя началото на Facebook в Харвард през 2004 г. на 19 години, като първоначалната цел е студентите да се запознаят по-лесно помежду си, свързвайки имената им с техните снимки.

През май 2012 г. Facebook става публична, а Зукърбърг все още притежава около 15% от акциите.

През декември 2015 г. той и съпругата му Присила Чан обещаха да подарят 99% от своя дял във Facebook.

Zuckerberg Initiative е благотворителна инициатива под техен патронаж, свързана с научни изследвания, чиято цел е да се овладеят всички заболявания до настъпването на следващия век.

Усилията на Зукърбърг в тази сфера са неговият опит да направи своя статус на милиардер полезен.

Според Зукърбърг никой не заслужава да бъде милиардер, но като такъв може да се постарае да бъде полезен за обществото.

9. Майкъл Блумбърг – 55,5 млрд. долара

Майкъл Блумбърг създава медийната компания за финансова информация Bloomberg LP през 1981 г.

Той поставя основите на финансирането на компанията и сега притежава 88% от бизнеса, който отчита приходи от 10 млрд. долара.

След като завършва магистратура по „Бизнес администрация в Харвард, през 1966 г. Блумбърг започва работа  в Американската инвестиционна банка Salomon Brothers. Там той се издига до генерален партньор, но е уволнен през 1981 г. след 15 години стаж.

Като активен филантроп Блумбърг е дарил 8 млрд. долара за каузи като контрола на оръжия, климатичните промени и други.

Той е бил кмет на Ню Йорк в продължение на 12 години, като освен него само още трима души са заемали тази позиция толкова дълго.

Милиардерът, който в края на ноември се включи в кандидатпрезидентската кампания за изборите в САЩ през 2020 г., посети конференцията на ООН за климата COP25 в Мадрид, за да увери, че американците продължават да бъдат ангажирани в борбата с глобалното затопляне въпреки обявеното от президента Доналд Тръмп оттегляне от Парижкото споразумение за климата.

Според Блумбърг за успех в борбата с климатичните промени ще е нужно не чудо, а водачество.

10. Лари Пейдж – 50,8 млрд. долара

През декември 2019 г. Лари Пейдж се оттегли като изпълнителен директор на Alphabet, компанията майка на Google, но продължава да бъде член на борда и контролиращ акционер.

През 1998 г. той съучредява Google заедно със Сергей Брин. Двамата заедно измислят  алгоримъма, наречен „Пейдж ранг“, използван за за класиране на страници с хипертекстови връзки между тях  в търсачката Google.

Пейдж е изпълнителен директор до 2001 г., когато Ерик Шмид поема тази роля, а след това от 2011 г. до 2015 г., когато става изпълнителен директор на новата компания майка на Google Alphabet.

Той е основополагащ инвеститор в компанията за космически проучвания Planetary Resources и също така финансира  стартъпите Kitty Hawk and Opener.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 13
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Боже, Боже, събери си вересиите! Логика-0, познания по икономика пак толкова, но бълва глупости под всяка статия. Твоето място е в Бултаймс, Брадва, Секира и тн. свърталища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Не бе, грешката е вярна :)Тия казват, кой ще е богат и кой не.Я чича ви Бил Гейтсовски как като стана мноооо богат,набърже даде наследство и много пари за фондации,та олекна много.Новите пари за сега никак не са заплаха за старите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Дядя Пу.тя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 4 години
При дядя *** са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 7
ing5rov
преди 4 години
ами ротшилд , рокфелер , морган , баруха ... тия де са бе Деси ? сигур са обеднели , сиромашинките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още