IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е НАСА? Частните компании гледат с все по-голям апетит към космоса

Новите технологии правят все по-достъпни космическите изследвания

11:39 | 15.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Докато технологиите стават все по-широкодостъпни и все по-евтини, все повече частни компании се насочват към космоса, пише CNBC.

На Международния конгрес по астронавтика в Аделаида, Австралия, процъфтяването на тази индустрия е очевидно. Събитието, което е най-голямата космическа конференция в света, събира на едно място астронавти, правителства, частни компании и изследователи.

Тази година Илон Мъск беше сред присъстващите и използва събитието, за да разкрие плановете си да изпрати хора на Марс до 2024 г. Ученият и телевизионна звезда Бил Най също беше на конгреса.

“НАСА е най-добрият бранд, който Съединените щати имат”, коментира Най, главен изпълнителен директор на неправителстваната организация The Planetary Society, която промотира космически проучвания. “Хората имат смесени чувства към САЩ и са внимателни. Но каквото и да изпитват към САЩ, те уважават НАСА”.

И все пак присъствието на НАСА е по-малко забележимо на събитието. На най-голямата конференция изпъкват корпорации като Boeing, Airbus и Lockheed Martin, както и националните космически агенции на страни като Франция, Германия, Южна Корея и Обединените арабски емирства.

От 60-те години на миналия век бюджетът на НАСА като процент от федералния бюджет се е свил значително според космическата агенция.

По-рано тази година президентът Доналд Тръмп предложи леки бюджетни съкращения за НАСА.

“Частните компании навлизат все повече в технологиите за космически изследвания и пътувани, защото секторът става по-достъпен”, коментира Флавиа Тата Нардини, съосновател и главен изпълнителен директор на австралийския стартъп Fleet. “Докато технологията се развива, това се случва и с новите приложения и устройства, които можем да създаваме само за част от цената на предишните инвестиции”, коментира тя. “Това отвори вратата за стартъпи и ентусиасти, които искат да опознаят сектора без подкрепа от правителството”.

Въпреки че приватизацията на космическия сектор вълнува експерта Най, той твърди, че космическите проучвания са много по-различни от пътуванията в космоса.

“Никой няма да спечели пари от картографирането на Сатурн”, коментира той. Но когато става дума за пътуване извън Земята, нещата може би стоят по-различно.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още