Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Luigi Lavazza отправи оферта за придобиването на бранда кафе Carte Noire

Сделката може да донесе на италианската компания лидерска позиция във Франция

Luigi Lavazza отправи оферта за придобиването на бранда кафе Carte Noire

Снимка: Lavazza Facebook page

Luigi Lavazza е отправила оферта за придобиването на бранда кафе Carte Noire от Jacobs Douwe Egberts – сделка, която може да даде на италианската компания челна позиция на френския пазар, пише Bloomberg.

Lavazza не разкрива стойността на своето предложение, но Les Echos написа, че компанията ще плати най-малко 800 млн. евро.

Основаната през 1978 г. Марка Carte Noire е най-големият бранд за кафе от Ява във Франция – четвъртият най-голям пазар за кафе в света.

Покупката ще направи страната втория най-голям пазар за Lavazza след Италия, където пазарният ѝ дял е близо 45%. Carte Noire се радва на около една пета от продажбите на кафе, направени от френските търговци на дребно.

"Сега вероятно е моментът италианските играчи да направят разумен преход от концентриране върху вътрешния си пазар към международна експанзия“, твърди Хоуп Лий, анализатор на Euromonitor. „Въпреки че успехът не е гарантиран, това е риск, който трябва да поемат“.

Придобиването на Carte Noire ще помогне на Lavazza в изпълнението на целта ѝ да разшири дейностите си извън Италия, заяви главният изпълнителен директор на компанията Антонио Баравале. По думите му стратегията на фирмата е да расте както органично, така и чрез придобивания.

Инвестициите на Lavazza в кафе включват дял от 3,1% в Keurig Green Mountain.

Офертата до Carte Noire първо трябва да бъде одобрена от регулаторите.

Jacobs Douwe Egberts е резултат от сливането на бизнеса с кафе на Mondelez International и D. E. Master Blenders 1753. Това сливане беше завършено по-рано този месец, след като новата компания се съгласи да продаде Carte Noire, за да разсее опасенията на регулаторните органи в Европейския съюз, които твърдят, че сделката ще ограничи конкуренцията на пазари като Франция.

Jacobs Douwe Egberts е втората по големина компания за кафе, а годишните ѝ приходи надвишават 5 млрд. евро. Базираната в Холандия фирма е мажоритарна собственост на JAB Holding.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
Защо IKEA затваря единствената си американска фабрика?