IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите богаташи дават нов тласък на пазара на изкуство

Хората на възраст между 22 и 37 години съставляват почти половината от богатите купувачи на изкуство, които често са харчили по 1 млн. долара

11:50 | 08.03.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалният пазар на изкуства е изживял нов подем през 2018 г., подпомогнат от засилването на покупателната способност на поколението Y (т.нар. милениуми), сочи нов доклад на UBS и Art Basel, публикуван в петък.

Проучване сред богаташи, изготвено от UBS и икономиста в сферата на изкуството Клеър МакАндрю за доклада, показва, че младите хора купуват творби на изкуството по-активно и често, обръщайки се към интернет за този ход. Според това проучване по-голямата част от тях са готови да заделят сериозна сума пари за изкуство, отколкото по-възрастните хора.

Освен това допълнително подкрепят жените творци.

„За едно поколение, което може никога да не притежава автомобил, апетитът им към закупуването на изкуство е окуражителен“, казва главният маркетинг директор на UBS Group Йохан Йерву за Ройтерс.

„Това може да отразява уникалните и често базирани на живота качества на изкуството и колекционерството като дългосрочни активи“.

Продажбите на пазара на изкуство като цяло са се увеличили със 7% до 67,4 млрд. долара през 2018 г., сочи третият годишен доклад на UBS и Art Basel. 

Хората на възраст между 22 и 37 години съставляват почти половината от богатите купувачи на изкуство, които често са харчили по 1 млн. долара, или дори повече, за творба през последните две години, показва проучването, въпреки че иначе представляват малко над една трета от анкетираните богат лица.

Резултатите от проучването, проведено във Великобритания, Германия, Япония, Сингапур и Хонконг, предлагат лъч надежда за арт света, докато геополитическите и икономическите тревоги натежават върху общите настроения.

Докато поколението Y трупа все повече пари и се възползва от наследствата, оставяни от застаряващите им родители, богатството им може да достигне 24 трлн. долара до 2020 г., посочва Deloitte.

Навиците, по които милениумите харчат парите си, може да предложат значителен потенциал както за онлайн продажбите, така и за затворената арт среда, казва Йерву, а от това ще спечели индустрията като цяло.

Това по-младо поколение колекционери с активи за над 1 млн. долара за харчене или инвестиране е помогнало на дигиталния арт пазар да достигне продажби за 6 млрд. долара миналата година.

А по-голямата част от тях се възползват и от социалната мрежа за споделяне на снимки Instagram, за да намират и купуват творби.

Между 2016 и 2018 г. 93% от представителите на поколението са направили покупки онлайн, харчейки средно по 106 930 долара. Малко по-старото поколение Х – между 38 и 52 години, е похарчило около половин милион долара средно за покупка в интернет, но не с такава честота. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още