IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли Heineken и Carlsberg да се възползват от поглъщането на SABMiller?

Възможни са нови придобивания на пазара на бира, твърдят анализатори

15:03 | 24.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Акциите на Heineken и Carlsberg поскъпнаха миналата седмица, когато SABMiller разкри, че е получила оферта за придобиване от Anheuser-Busch InBev. Но не всички смятат, че двете европейски компании ще спечелят от мегасделката, пише Wall Street Journal.

От 15 септември, денят преди SABMiller да обяви новината, акциите на Carlsberg поскъпнаха с 3,6% до края на търговията в сряда, а тези на Heineken - с 3,7%.

Част от анализаторите считат, че този ентусиазъм е прекален, като се има предвид, че за Heineken и Carlsberg има няколко ясни възможности за придобиване, свързани с успешното поглъщане на SABMiller от AB InBev.

AB InBev има срок до 14 октомври да отправи официална оферта за придобиването на SABMiller или да оттегли заявката за намеренията си съгласно закона във Великобритания. Но за да отговори на антитръстовото законодателство и сделката да бъде одобрена от регулаторите, SABMiller вероятно ще трябва да продаде своя дял от 58% от MillerCooors – джойнт венчъра ѝ с Molson Coors Brewing в САЩ. Заедно AB InBev и MillerCoors разполагат с около 70% дял от американския пазар на бира.

Molson Coors е смятана за най-вероятният купувач на дела. Става дума за сделка, която може да надхвърли 10 млрд. долара. Но анализаторът на Susquehanna Financial Group Пабло Зуаник твърди, че е глупаво да се изключи ролята на Heineken, която в момента има 4,2% пазарен дял в САЩ според Euromonitor.

"Възможен е сценарий, при който Molson Coors може да поиска да привлече Heineken за свои стратегически партньор“, коментира той.

„През годините Heineken показа, че харесва американския пазар, но не се справя добре на него, така че смятам, че ще има нужда да направи нещо повече на пазара в САЩ“, допълва Зуаник.

Базираната в Денвър Molson Coors и базираната в Амстердам Heineken отказват да коментират въпроса. Говорителят на Carlsberg заяви, че компанията „следи ситуацията с интерес“, но Carlsberg показа, че е малко вероятно да наддава за придобиването на важните активи скоро.

Кеес 'т Харт, главен изпълнителен директор на Carlsberg от юни, заяви преди месец пред анализатори, че „сегашната финансова позиция на компанията не е такава, каквато трябва да бъде, което означава, че трябва да се подобри рентабилността, паричният поток и възвращаемостта“. 

Миналия месец датската компания намали прогнозата за годишните си финансови резултати, след като продаде по-малко бира в източноевропейските си пазари през второто тримесечие и се представи по-зле от очакваното в Западна Европа.

Carlsberg е малък играч на пазара в САЩ, ето защо е малко вероятно да бъде фактор в сделката, засягаща MillerCoors.

Същото се отнася и до 49-процентния дял на SABMiller в китайския производител на бира CR Snow. Тя прави най-продаваната бира в света – Snow. Citigroup оценява дела на 4-4,5 млрд. долара – цена, която вероятно е много висока за Carlsberg.

Въпреки че Heineken, която има едва 0,7% дял от китайския пазар, може да има възможност да се бори за дела от CR Snow, анализаторите смятат, че най-вероятният купувач е джойнт венчър партньорът на SAB Miller – China Resources Enterprise.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още