IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Музикаутор“ предлага мерки в подкрепа на търговските и туристическите обекти

Ходът цели да подкрепи партньорите на организацията от най-засегнатите сектори на бизнеса

16:50 | 08.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Организацията за управление на авторски права „Музикаутор“ обяви, че е изготвила пакет от мерки за подкрепа на своите партньори от най-засегнатите бизнес сектори.

В съобщение до медиите тя посочва, че кризата с Covid-19 и мерките, наложени от правителството за овладяване разпространението на вируса у нас, са довели до затварянето на търговски и туристически обекти в цялата страна, а това значи и спиране пускането на музика в тях.

„Това нанася сериозни щети за авторите на музика, които са сред най-уязвимата част на обществото в криза от подобен характер“, гласи още съобщението.

От „Музикаутор“ твърдят, че внимателно са оценили ситуацията, разгледали са опита на чуждестранните си партньори и са направили консултации с представители на бранша, в случая Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА) и Българската туристическа камара (БТК).

Огранизацията предлага няколко облекчения във връзка със заплащането на авторски права на музика в техните обекти. Предвидена е възможност сумите за авторски възнаграждения да не се изплащат за периода на извънредното положение. Има опция да се приспаднат авансово платените суми на всички ползватели в периода, което означава да бъдат смятани като заплатени за следващата година. При затворените за постоянно обекти могат да бъдат възстановявани предплатените суми.

Пакетът мерки предлага при сключване на договори с ретроактивно действие от началото на годината (по споразумение с браншовите асоциации) да се взема за начална дата краят на извънредното положение.

Срокът за отстъпка за авансово плащане за летните обекти от 30 април 2020 г. до края на сезона може да се удължи. „Музикаутор“ предлага обемите за изчисляване на браншовите отстъпки да се намалят пропорционално за времето на извънредното положение при определяне на отстъпките за следващата година. Освен това могат да се запазят индивидуалните отстъпки за обем през годината на годишна база, въпреки неизпълнението на обемите в пълен размер заради блокадата.

Същевременно „Музикаутор“ продължава работата си с браншовата организация на организаторите на концерти „Сцена Музика“ и посочва, че в момента е особено важно утвърждаването на договорената тарифа, която е внесена в Министерството на културата. Тя предвижда механизми за облекчаване лицензирането на концерти.

Организацията обещава да „търси балансиран подход“ в своите отношения с промоутърите, като ще отчита интересите на авторите, но и ще има предвид затрудненията, с които се сблъскват всички, които организират концерти. 

В края на миналия месец „Профон", дружеството за колективно управление на сродни права в музиката, обяви, че е подготвило план, който цели да подпомогне продуценти и артисти в момент на криза. Организацията обясни, че ще им даде шест месеца по-рано част от сумите за използването на техния репертоар в секторите публично изпълнение, препредаване и медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
О това сигурно е онази наглата Армутлиева..... събра парите на всички и сега ги няма.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още