Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Музикаутор разпредели авторски възнаграждения за 3,8 млн. лева през 2016 г.

Дружеството смята годината за "нулева" по отношение подобряването на законодателната рамка за защита на авторските права в България

Музикаутор разпредели авторски възнаграждения за 3,8 млн. лева през 2016 г.

Снимка: Pixabay

Дружеството за колективно изпълнение на авторски права в музиката Музикаутор смята 2016 г. за „поредната нулева година за подобряване и надграждане на законодателната рамка за защита на авторските права в България“. Това се посочва във въведението към годишния отчет на организацията за миналата година. Той ще бъде представен, обсъден и приет от общото събрание на Музикаутор на 2 април.

От дружеството посочват, че парламентът бламира приемането на закон за колективното управление на права, макар че има задължение да транспонира европейската директива. Същевременно Министерството на културата продължава да е пасивно по отношение анализа на проблемите в сектора и на законодателните инициативи.

В отчета се посочва още, че приходите на Музикаутор за 2016 г. са достигнали 6 509 192 лв., което представлява 79% изпълнение спрямо заложената за годината прогноза. През 2015 г. сумата достигна 7 459 048 лева.

Най-голям ръст се наблюдава при приходите от дигитални права – 119% изпълнение спрямо прогнозата. Постъпилите авторски възнаграждения за дигитално използване през миналата година са в размер на 178 404 лева, като това представлява 7,24% ръст спрямо година по-рано. 59% от всички приходи в този сегмент идват от мобилни мелодии.

Същевременно се наблюдава и нарастване на приходите от стрийминг платформи, като основната част от тях постъпва в Музикаутор под формата на минимални гаранции, посочват от дружеството. През 2016 г. то е успяло да сключи договори за онлайн телевизии, стрийминг на живо и е подновен договорът със Spotify за още две години. Освен това са стартирали преговори с Deezer.

Приходите от телевизионните оператори през 2016 г. са достигнали 2 762 155 лева, или 96% от заложения бюджет. В тази сума влизат средствата от частните БНТ, частните кабелни, сателитни и ефирни телевизии.

Още по темата

Същевременно през 2016 г. от радиата в България са събрани авторски възнаграждения в размер на 1 228 649 лева, което е с 11,61% повече спрямо предходната година.

Освен това са сключени допълнително 17 нови договора с предприятията за препредаване, с което към 31 декември общият брой на тези, които имат действащ договор, е достигнал 250. Постъпленията в сегмента с препредаване са достигнали 624 237 лева. Тук се наблюдава спад спрямо 2015 г., когато сумата беше 799 250 лева. Това се дължи най-вече на повечето събрани средства през предходната година, които обаче се отнасят за минал период, както и на забавяне на плащания за 2016 г. от страна на част от организациите.

Приходите на Музикаутор от публично изпълнение в секторите търговия и туризъм възлизат на 974 291 лева, а тези от концерти – на 310 651 лева.

Средствато от механични права през 2016 г. достигат 20 053 лева, допълва се в отчета.

Разпределените авторски възнаграждения за 2016 г. са 3 820 992 лева, което е с 29,12% повече спрямо 2015 г. Като основна причина за това от Музикаутор посочват разпределените суми за филмова музика, малки права и увеличени приходи от използване на български репертоар извън територията на страната. Свиване има на разпределените приходи от концерти, дигитални и механични права.

Музикаутор вижда като основно предизвикателство в разпределението тенденцията обемът на данните, които трябва да се обработват, да расте непрестанно.

През 2016 г. са сключени 90 договора с нови членове – 89 автори и един издател. Наблюдава се спад по тези показатели, тъй като през 2015 г. договорите са общо 119.

Отново през миналата година дружеството е дало 360 хил. лева, отпуснати през сесия на Културния фонд на организацията. С тези средства са подпомогнати проекти на 100 български автори. Фондът отпуска пари за финансирането на мащабни български и международни проекти, представени както от членове на сдружението, така и от други физически и юридически лица.

Музикаутор представлява над 95% от световния репертоар за България.

Отчетът включва и събитията, проведени от Музикаутор в рамките на изминалата календарна година и засяга темата за спора между организацията и БНР, който завърши със споразумение.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
Caesars и Apollo влизат в битка за William Hill