Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Над 1 млн. евро за една гъба?

Аукционната къща Lempertz в Кьолн продаде синя скулптура на Ив Клайн за 1,2 млн. евро

Над 1 млн. евро за една гъба?

Снимка: Lempertz

В четвъртък вечерта Хенрик Ханщайн, ръководител на аукционната къща Lempertz, успя да продаде на търг скулптура от гъба на Ив Клайн за 1,2 милиона евро. Очакванията бяха за само между 400 хил. до 600 хил. евро.

Предложенията в залата и онлайн плавно достигнаха до 850 хил. евро. Тогава енергията на наддаване се забави. След няколко забавни забележки, включително за необичайния размер на естествената гъба в син цвят, чукът най-накрая падна на цена от 1 милион евро. С премията, която купувачът трябва да плати, цената на тъмносинята скулптура е 1 220 000 евро бруто, пише германският всекидневник Handelsblatt.

Радикалният френски творец Ив Клайн (1928-1962) твърдо отхвърля изкуството, което изобразява или композира. Винаги се e занимавaл с духовното и неразбираемото. Той открива, че това е символизирано главно в синия цвят, тъй като се среща в небето, въздуха, морето, а също и в огъня.

Още по темата

Клайн е бил в търсене на силно, ярко синьо. Когато е намерил рецепта, в която чистият пигмент оптически не се фалшифицира от свързващи вещества, той дори патентова този цвят. Оттогава неговият дълбок син цвят се нарича „I.K.B. (International Klein Bleu)".

Гъбата е естествен продукт с индивидуална форма, с дупки и въпреки това с компактна форма. Ив Клайн е монтирал сините гъби върху метални пръти и ги е фиксирал в каменна основа през 1959 г. През 1961 г. Синята зона, изложбено пространство в Museum Haus Esters в Крефелд, създава у обществото едновременно раздразнение и ентусиазъм. Посетителите дори са си въобразявали, че са в Средиземно море - толкова ярко са светели скулптурите от гъби.

Образецът, продаден от Lempertz на търга, присъства в обзорната изложба, организирана от известния директор на музея Пол Вембер. Този факт и леките признаци на възрастта също са били сред причините за повишаването на цената.

Но и цената от 1,2 млн. евро за скулптурата на Ив Клайн ясно показва, че ентусиазмът за изкуство, сдържан от пандемията, среща ликвидни средства. Това се доказва и от 2,3 милиона евро, които Ван Хам наскоро успя да събере за рядката, пълна поредица от щампи „Цветя“ от Анди Уорхол. Или 1,5 и 1,2 милиона евро, инвестирани в снимки от Макс Либерман и Франц Вилхелм Зайверт на търговете в Гризебах. Очевидно пазарът на изкуството отново се пробужда. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
Кадър на деня за 30 юли