IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите хора в света загубиха 19 млрд. долара през 2015 г.

Основните причини за влошаването на резултатите са спадът в цените на суровините и забавянето на растежа на китайската икономика

11:49 | 29.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бил Гейтс.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бил Гейтс. Снимка: архив Ройтерс

Най-богатите хора на Земята са станали малко по-бедни през тази година.

400-те най-заможни личности са загубили 19 млрд. долара през 2015 г. според Bloomberg Billionaires Index. Спадът в цените на суровините и признаците за забавянето на темпа на растеж на китайската икономика притесниха инвеститорите по целия свят, което доведе до първия годишен спад в индекса на богатството от появата му през 2012 г.

Мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим отбелязва най-голям спад в индекса до приключването на търговията на фондовия пазар в Ню Йорк на 28 декември, след като неговата компания America Movil SAB преживя спад от 25% в цената на акциите през 2015 г.

Слим, който през май 2013 г. беше обявен за най-богатия човек в света, се озова на пето място тази година, след като загуби почти 20 млрд. долара, тъй като регулаторите се опитаха да разделят бизнеса му, който контролира по-голяма част от стационарните и мобилни телефони в Мексико.

Американският инвеститор Уорън Бъфест, третият най-богат човек на Земята, загуби 11,3 млрд. долара, след като Berkshire Hathaway не записа много добри резултати. Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, най-заможният човек в света от май 2013 г. насам, пък загуби 3 млрд. долара през тази година.

Загубите на Гейтс и продължаващият растеж на Inditex, най-големият търговец с модни стоки в света, помогнаха за увеличаването на състоянието на Амансио Ортега с около 10 млрд. долара, така че той се озова сред челните позиции. Най-богатият европеец от юни 2012 г. насам успя да изпревари Слим и Бъфет.

20-процентният ръст в състоянието му се оказа недостатъчен, за да го превърне в най-печелившия човек тази година. Сумата е с 19 млрд. долара по-малко от спечеленото от основателя на Amazon.com Джеф Безос. Роденият в Ню Мексико милиардер увеличи повече от два пъти своето състояние до 59 млрд. долара, тъй като инвеститорите останаха доволни от печалбата на компанията му, която е най-големият търговец на дребно в света. Безос добави 31 млрд. долара към богатството си през 2015 г., справяйки се със загубата на 7,4 млрд. долара, който имаше през 2014 г. Благодарение на тези резултати той се озова с 16 позиции нагоре в индекса - на четвърто място.

400-те най-богати хора в света контролират общо 3,9 трлн. долара. По време на пика в резултатите им на 18 май милиардерите имаха близо 4,3 трлн. долара, което е с 267 млрд. долара повече спрямо 1 януари. През август те загубиха част от спечеленото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още