IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите търгове на 2014 г.

Christie's може да се похвали с най-големия търг в историята си

15:55 | 27.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

2014 година скоро ще е история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция Икономиката през 2014 г. Предлагаме ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономическия живот на България и света.

В следващия обзор ви предлагаме преглед на най-големите търгове през годината.

Личен рекорд

Безспорно едно от най-забележителните събития за годината се оказа най-големият търг в историята на Christie's. Аукционната къща събра 745 млн. долара от продажбата на произведения на изкуството, включително на картини на Барнет Нюман и Франсис Бейкън.

Събитието се проведе на 13-и май и успя да надмине предишните рекорди от ноември и май миналата година, когато Christie's събра съответно 691,6 млн. долара и 495 млн. долара.

Диаманти

И трите рекорда за продажбата на диаманти тази година принадлежат на Sotheby's. През ноември анонимен купувач от Хонконг плати рекордните 32,6 млн. долара за близо 10-каратов син диамант. Търгът, който се проведе в Лондон, постави нов световен рекорд за продажбата на син диамант и нов световен рекорд за цена на карат за диамант.

Месец по-рано Sotheby's продаде в Хонконг розов диамант на рекордната цена от 14 млн. евро. Скъпоценният камък е с крушовидна форма и е 8,41 карата.

И двете събития са доказателство за увеличаването на интереса на богатите купувачи от Хонконг и Китай към пазара на диаманти.

Отново анонимен купувач е свързан с рекордната продажба на жълт диамант през тази година. 100-каратовият скъпоценен камък беше продаден през май от Sotheby's в Женева за 16 млн. долара. „Graff Vivid Yellow” беше продаден на аукцион, който събра общо 125,5 млн. швейцарски франка.

Бижута

Christie's събра невероятните 150 млн. долара от търг на бижута. Аукционната къща продаде част от френските кралски скъпоценности и гривна Cartier, принадлежала някога на херцогинята на Уиндзор. На същото събитие, което се проведе на 12-и ноември в Женева, колекционер се сдоби и с брошка на императрица Евгения, която тя трябвало да остави във Франция при бягството си към Великобритания през 1870 г. Бижуто достигна цена от 2,3 млн. долара.

Картини

Christie's успя да постави рекорд за най-скъпо продадена творба на френския импресионист Едуар Мане по време на есенните си търгове тази година. Портретът „La Printemps”, което той рисува през 1881 г., достигна цена от 65,1 млн. долара. Цял век то е било притежание на едно и също семейство, а вече е в ръцете на друг частен колекционер.

Sotheby's пък продаде триптих на Франсис Бейкън в малък формат за забележителните 26,7 млн. паунда (45,5 млн. долара) по време на търг на съвременно изкуство. Творбите изобразяват любовника на художника Джордж Дайър и са създадени през 1967 г От аукционната къща разкриха, че те са част от общо 40-те триптиха, които той създава във формата 28 см на 36 см. Предишната най-висока цена за триптих на Бейкън беше 23 млн. паунда.

17,1 млн. паунда (27,9 млн. долара) пък достигна цената на картината на френския художник Жан-Оноре Фрагонар от XVIII век. Портретът на Франсоа-Анри д'Аркур е най-скъпо продаденото платно на твореца, а продажбата е дело на Bonhams. Картината беше предложена на търг, включващ предмети от колекцията на покойния филантроп Густав Рау. Купувачът пожела анонимност, а сумата отиде в полза на немски клон на УНИЦЕФ.

Едно от малкото платна на британския художник Джоузеф Търнър, останали в частни колекционери, постави търг за твореца. Sotheby's успя да продаде картината, изобразяваща Рим от хълма Авентин, за 47,5 млн. долара. Според аукционната къща тя е в перфектно състояние и е създадена на база рисунките, които Търнър прави през 1828 г.

Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още