IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натискът на Пекин изтри 87 млрд. долара от богатството на технологичните магнати

Част от местните милиардери пострадаха от затягането на регулациите

17:51 | 09.08.21 г.
<p>
	Основателят на Alibaba Джак Ма. <em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Основателят на Alibaba Джак Ма. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Регулаторните атаки на Пекин срещу китайската технологична индустрия изтриха 87 млрд. долара от нетното състояние на най-богатите магнати от сектора от началото на юли, засягайки богатството на играчи като Пони Ма от Tencent и Колин Хуанг от Pinduoduo, пише Financial Times.

Общото нетно състояние на двете дузини китайски милиардери в областта на технологиите и биотехнологиите, чиито притежания се следят от Bloomberg, се е свило с 16%, откакто платформата за споделено пътуване Didi Chuxing стана публична в Съединените щати в края на юни, сочат изчисления на Financial Times.

Листването за 4,4 млрд. долара, което компанията направи въпреки предупрежденията на китайските власти да го забави заради опасения за сигурността на данните, беше последвано от регулаторна буря. Пекин се опитва да затегне хватката си върху индустрия, която помогна за трансформирането на втората по големина икономика в света, а действията на властите предизвикаха понижение на цената на акциите на най-големите китайски технологични групи.

Хуанг, основателят на уебсайта за електронна търговия Pinduoduo, е най-силно засегнат – загубата му възлиза на 15,6 млрд. долара, или една трета от неговото богатство. Основателят на Tencent Пони Ма е загубил повече от 12 млрд. долара, което се равнява на 22% от състоянието му. Сега той е трети в списъка на най-богатите хора в Китай, нареждайки се след основателя на конкуретната компания Alibaba – Джак Ма.

Богатството на Джак Ма е спаднало с 2,6 млрд. долара през същия период, но реално се е свило с 13 млрд. долара, откакто през ноември властите отмениха първичното публично предлагане на Ant Group – финтех звеното на Alibaba.

Основателите на най-големите компании за обучения в страната също се разделиха с част от състоянието си, след като миналия месец Китай обяви, че групите трябва да се преструктурират, за да станат организации с нестопанска цел. Стойността на 12-процентния дял на Ю Минхун, основател на New Oriental Education, в компанията му е спаднала от 3 млрд. долара до едва 500 млн. долара.

За сравнение, богатството на милиардерите, които оперират в сектори, смятани от инвеститорите за не толкова рисковани и дори подкрепяни от Пекин, расте през последните седмици.

Китай има повече от 1000 милиардери – двойно повече спрямо пет години по-рано. Това се дължи на успеха на технологичните групи, твърди Рупърт Хугеверф от Hurun Report – компания, която следи възхода на милиардерите през последните десетилетия.

Сред тези, които печелят, е Джонг Шаншан, ръководител на империята за бутилирана вода Nongfu Spring. Шаншан изпревари Джак Ма и Пони Ма и миналата година стана най-богатият човек в Китай. Състоянието му възлиза на 72 млрд. долара. То е нараснало с около 5 млрд. долара от края на юни. Шаншан е с 24 млрд. долара по-богат от Джак Ма.

Деветимата най-богати китайски магнати от автомобилната индустрия в Китай бяха подкрепени от факта, че лидерите в страната изразиха ясна подкрепа за сектора, който се фокусира върху електромобилите. Въпросните милиардери са добавили 22 млрд. долара към общото си нетно състояние от юли насам. Богатството на Уан Чуанфу, председател на BYD – подкрепен от Berkshire Hathaway производител на автомобили и пионер в батериите за електромобили, се е увеличило с 4,4 млрд. долара до над 35 млрд. долара. Това го прави десетия по богатство човек в азиатската страна.

Осмината милиардери, които доминират в бързо развиващия се сектор на възобновяемата енергия, са увеличили нетното си състояние с общо 13,6 млрд. долара през периода.

Анализатори твърдят, че няма основания да се смята, че Пекин ще отслаби натиска си върху технологичните магнати или ще спре да подкрепя автомобилните производители и компаниите за възобновяема енергия през втората половина на 2021 г.

Брус Пан, ръководител проучвания в инвестиционната банка China Renaissance, коментира, че инвеститорите и предприемачите стават все по-внимателни към политическите изявления на Комунистическата партия.

Той визира коментарите на президента Си Дзинпин в една от речите му пред предприемачи от миналия месец, в която той посочва, че „мислите и действията трябва да бъдат съобразени с анализа, преценката, вземането на решения и планирането“ на партията.

„Това означава, че компаниите и предприемачите ще трябва внимателно да следят коментарите и ходовете на партията“, тврърди Пан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още