Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

NFT пазарът остава запазена територия за мъжете

Новият сегмент все още не може да изпълни обещанието си за демократизиране на пазара на изкуство

NFT пазарът остава запазена територия за мъжете

Снимка: Bloomberg LP

Това лято, когато бе даден стартът на Fame Lady Squad със заявката да е първият воден от жени криптоарт колекив, той бързо събра 1,5 млн. долара от хора, които искаха да подкрепят артисти с по-слабо представено изкуство.

Седмици по-късно обаче се разбра, че групата всъщност е ръководена от мъже.

След известно недоволство основателите предадоха контрола на жени, но случката вече беше разкрила дълбокото полово разделение на пазара на дигитално изкуство: мъжете артисти печелят преобладаващо повече от бума на т. нар. незаменими токени (NFT), посочва Bloomberg.

През последните 21 месеца делът на продажби на NFT изкуство на жени артисти е бил едва 5%, показва нов доклад, публикуван от агенцията Art Tactic. Трябва обаче да се отбележи, че при 16% от трансакциите не е известен полът на артиста.

Дамите също така са направили и много по-малко пари от продажбите. Изпълнителката Grimes, добила популярност и като бившата приятелка на най-богатия мъж на света Илон Мъск, е единствената жена в топ 10 на най-много спечелените средства в долари през тези 21 месеца. Три четвърти от всички спечелени пари са отишли при мъже артисти, става ясно от доклада, който анализира пазарната активност през платформата за аукциони на дигитално изкуство Nifty Gateway.

Още по темата

NFT представлява сертификат за автентичност, който удостоверява собственост на дигитален актив, като картина например. Но за разлика от традиционното изкуство, NFT-тата могат да бъдат структурирани по такъв начин, че да позволяват артистите да печелят пари от продажби и на вторичния пазар.

От своя страна пазарът на криптоизкуство, макар и волатилен, имаше рекордна година, събирайки общо 3,5 млрд. долара от продажби само за първите 9 месеца на 2021 г.

Криптоизкуството има славата на демократизираща сила в един известен със своята затвореност сегмент. То позволява на артистите да прескачат мнозина от т. нар. пазители на входа – колекционери, галеристи – които могат да влияят върху повечето големи продажби, изложби, и музейни експозиции.

Според проучване 87% от артистите, показвани във водещите музеи, са мъже, а 85% от тях са от бялата раса. Но според тези нови данни NFT изглежда не успява да отговори на обещанието за отваряне на сегмента към повече хора.

Половото неравенство пролича и по време на конференцията NFT.NYC, провела се миналата седмица. жените бяха само 18% от говорителите, посочва Джоди Рич, съосновател на конференцията и главен изпълнителен директор на NFT.Kred.

При продажбите на NFT изкуство обаче тепърва може да има дори още по-голямо разделение между половете най-вече заради това кой купува на пазара, казва Ейми Уитъкър от Университета в Ню Йорк. Ранните HODL (от стратегията „купи и запази“ – бел. ред.) криптоинвеститори клонят към мъжете, коментира тя.

Кели Левали Хънт, главен изпълнителен директор на Mint Gold Dust, NFT платформа, която свързва творци с колекционери, казва, че понякога тя е единствената жена на срещи или в панели. По време на германското изложение CeBIT Tech Expo през 2016 г., на което е поканена като участник, дори ѝ се случва куриозен случай – един от присъстващите мъже ѝ подава празната си чаша от кафе.

По време на NFT.NYC пък група мъже, чакащи на опашка да влязат, я питат дали знае какво е NFT. Те са се извинили, след като тя се е представила.

„Все още продължават да ми се задават глупави въпроси“, казва тя. „Надявам се, че след още пет години ще стане малко по-добре“, надява се Хънт.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 месеца
Айдее,прогресивистите намериха нов проблем за решаване..*** болните ви мозъци ***....

Още от Zoom
Големи марки настояват за пакт за свиване на производството на пластмаса