IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата регулация в Европа смути хазартната индустрия

Малките конкуренти на пазара са притеснени от наложените промени

16:45 | 17.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вълна от нови законодателни промени в цяла Европа развълнуваха световната хазартна индустрия, възлизаща на 37 млрд. долара, и доведоха до редица преговори за сключването на сделки през последните седмици, пише Wall Street Journal. 

В понеделник британската компания 888 Holdings, която е един от най-големите играчи в сектора, обяви, че е приключила преговорите си, свързани с предложените от британския букмейкър Уилям Хил да я придобие за 720 млн. паунда (1,1 млрд. долара). Базираната в Гибралтар компания заяви, че преговорите са се провалили след като ключов акционер не се е съгласил с цената.

Междувременно редица инвеститори насочват погледи към Bwin.party Digital Entertainment, друга листната в Лондон компания за онлайн залагания.

В края на миналата година фирмата заяви, че преговаря с няколко страни за „различни потенциални бизнес комбинации“. Миналата седмица цената на акциите на Bwin спадна рязко, тъй като инвеститорите и анализаторите разчитаха на сделката. Но според източници, запознати с въпроса, друг голям конкурент в бизнеса – Amaya Gaming Group, все още води преговори за придобиването на компанията или поне за част от нея.

Amaya е слабо известен доставчик на оборудване за хазартни игри в Канада, който миналата година се озова под светлината на прожекторите, когато се съгласи да придобие компанията, която притежава най-големия онлайн оператор за покер в света – PokerStars, за сумата от 4,9 млрд. долара. Говорителят на Amaya заяви, че компанията няма да коментира „слухове и спекулации“.

"Когато ситуацията около дискусиите се изясни по един или друг начин, ще обявим новината на пазара“, заяви говорителят на Bwin.party.

Стартирането и спирането на преговорите подчертават предизвикателствата пред индустрията. Редица европейски правителства променят законодателството си в сферата на хазарта – ход, който може да доведе до повече разходи. Но новите правила могат да изяснят правните неясноти в индустрията. Това кара инвеститорите и анализаторите да предполагат, че предстоят месеци, изпълнени със сделки.

Британското правителство от тази година изисква от операторите да получават официални лицензи от властите. Освен това то ще започне да облага с данъци британските онлайн компании в бранша. Междувременно „дигиталният данък“ в Европейския съюз, който влезе в сила от 1-ви януари, ще се отрази сериозно на приходите в голяма част от Европа.

Новите правила заплашват по-малките конкуренти в Европа, които инвестират много в развитие на бизнеса си и в маркетинг. Сега обаче са заплашени от високи данъци и такси, наложени от регулаторите.

Много оператори се опитват да намерят опора в новите „социални игри“, които наподобяват тези в казината и са предлагани на случайни играчи. Те нямат друга награда освен заложените пари, за които хората трябва да залагат реални средства. Игрите са пригодени за ползване на смартфони и таблети.

Bwin инвестира 50 млн. долара в подобни игри през последните две години, залагайки на проучвания и развитие в Израел и Украйна, но отчете загуба от около 8,4 млн. долара в рамките на миналата година. Компанията водеше преговори за продажбата на базирания в Ню Йорк старт-ъп, занимаващ се със „социални игри“, наречен RisingTideGames, както и за продажбата на iMesh Inc., но така и не е постигнала успех, твърдят трима източници, запознати с въпроса.

По-големите конкуренти виждат новата регулация като възможност. Въпреки че промените ще доведат до по-големи разходи и данъци, те също така ще изяснят случващото се в една индустрия, изпълнена с несигурности и неясноти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още