IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите измерения на монетния свят: на световното изложение в Берлин

Ацентът на тазгодишното Световно монетно изложение беше Швейцарският монетен двор

12:32 | 18.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сребърната монета &bdquo;Роджър Федерер&ldquo;.&nbsp;<em>Снимки:&nbsp;<em style="text-align: right;">д-р Валентина Григорова &ndash; Генчева</em></em></p>

Сребърната монета „Роджър Федерер“. Снимки: д-р Валентина Григорова – Генчева

Автор: д-р Валентина Григорова – Генчева, Директор „Злато и нумизматика“ Fibank

Най-голямото събитие в света на нумизматиката се проведе в края на януари и първите дни на февруари в Берлин. Почетен гост на изложението през тази година беше Японският монетен двор. Причините за този избор са три:

От 2019 г., след възкачването на трона на новия император Нарухито, Япония навлезе в нова ера от своята история, наречена „Рейва“ или „Красива хармония“. Освен това през лятото на т.г. страната е домакин на летните олимпийски и параолимпийски игри, чиито официални възпоменателни монети бяха представени за първи път на изложението в Берлин. И не на последно място: в началото на април т.г. Япония ще отбележи 150-годишнината на Монетния двор в Осака.

Японските нумизмати бяха представили в центъра на своя павильон най-изящните произведения на своя Монетен двор, изработени с най-прецизна техника и класически технологии на клетъчен емайл, инкрустиране на скъпоценни камъни и др. За удоволствие на посетителите на японския щанд бяха обособени две атрактивни, съпътстващи монетите и медалите, секции: едната, посветена на изкуството на калиграфията „шодо“, където желаещите се учеха търпеливо да изписват йероглифи с бамбукова пръчица и мастило върху оризова хартия. Другата секция беше свързана с вековните традиции в производството на саке, шампанизирани вина и фини ликьори в страната на изгряващото слънце.

 Най-висшият японски орден – Хризантемата на голяма лента

Един от особените акценти на монетното изложение през тази година беше темата за отговорността на производителите – най-големите рафинерии за обработка на благородни метали и монетните дворове по света. Гарантирането на произхода на металите, прозрачността в избора на технологични процеси, начините на транспорт и реализацията на готовите продукти в зони извън военни и други конфликти, бяха основна тема в дискусиите по време на техническия форум в Берлин.

Потребителите са все по-взискателни към инвестиционните продукти, което задължава производителите да спазват строго съвременните регулации и да се придържат към въведените от Лондонската метална борса етични норми за снабдяване и търговия с благородни метали. Своеобразен лидер в техническите иновации и регламенти е швейцарската рафинерия ПАМП, чиито официален представител за България и Балканите е Първа инвестиционна банка.

Щандът на ПАМП в Берлин

ПАМП е един от водещите производители в света, чиито дизайнери създават серия от авангардни продукти – истински произведения на изкуството от благородни метали. Своеобразен шедьовър между представените на тазгодишното изложение продукти е монетата от сребро с масивно позлатяване, емайл и с инкрустирани полускъпоценни камъни „Клеопатра“. В маркираната по стандартите на Лондонската метална борса монета от 200 г чисто сребро с правоъгълна форма е включена малка златна монета от 12 г с проба 999.9, със специфична форма, богати инкрустации и официална маркировка. Една монета бижу в стила на древния Египет!

Монетата с изображение на Клеопатра 

През последните няколко години впечатление прави тенденцията при монетите да се използват все по-нестандартни форми, изключително висок релеф и античен финиш, който позволява докосване с ръка и осигурява по-голямо естетическо наслаждение за колекционерите. Прекрасен пример за тази мода в съвременната нумизматика е монетата на Кралския канадски монетен двор, посветена на 100-годишнината на канадските железници. Влакът на фона на величествено-красивата природа на Канада е възпроизведен с изключителен реализъм и финес върху овалната, конкавно оформена повърхност на сребърна монета с проба 999.9 и тегло от 1 кг. Тиражът на тази специална емисия е само 400 екз.

Сребърната монета от 1 кг „100 г Канадски железници“ 

Безспорно обаче акцентът на тазгодишното Световно монетно изложение в Берлин беше Швейцарският монетен двор. Още през декември 2019 г. неговият онлайн магазин беше посетен от 12,9 милиона души в рамките на три дни, което доведе до блокирането му. Какво може да причини подобен небивал интерес?

Новината за емитирането и разпостранението от 23 януари 2020 г., както и възможността за авансова покупка през декември на възпоменателна монета, посветена на швейцарската тенис икона Роджър Федерер. Първите авансово продадени 33 000 екземпляра са изчерпани за няколко часа, както и следващите 22 000 монети, пуснати в продажба на 23 януари. Швейцарският монетен двор емитира две монети в чест на Федерер: 20-франкова сребърна монета и златна монета от 50 франка с различен дизайн, която ще се разпостранява през месец май т.г. С какво тези монети са толкова уникални и се превръщат в своеобразен магнит за колекционерите по света?

Сребърната монета „Роджър Федерер“

Несъмнено Федерер е най-известният швейцарец в момента, както на корта, така и извън него. Роденият през 1981 г. в Базел тенисист, държи рекорда по притежаване на най-голям брой титли на сингъл в Турнирите от Големия шлем. Неговото безупречно човешко поведение, обаче, както и високата му гражданска и социална  активност, са от съществено значение при избора на Швейцарския монетен двор. Федерер развива успешна фондация в подкрепа на децата в Южна Африка като наред с това е и първият швейцарски посланик на добра воля за ЮНИЦЕФ. Достатъчно основания да го превърнат в първия жив швейцарец и спортист изобщо, изобразен върху монета! Която от своя страна се превръща в хит на нумизматичия пазар за 2020 г. и, вероятно, в обект на желание за колекционерите още дълги години напред.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още