IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите промени в Inditex затягат хватката на фамилия Ортега върху компанията

Предстоят две промени във висшите нива на управление на най-голямата модна верига в света

13:39 | 13.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Опитен екип от мениджъри би трябвало да направи по-плавна смяната в управлението на Inditex следващата година, когато семейството на милиардера основател Амансио Ортега ще затегне хватката си върху най-големия търговец на модни стоки в света, казват източници и анализатори за Ройтерс.

Инвеститорите бяха разтърсени миналия месец, когато собственикът на веригата Zara заяви, че изпълнителният председател – ветеранът Пабло Исла, ще се оттегли и ще бъде заменен от главен изпълнителен директор без опит в търговията на дребно, а 37-годишната дъщеря на Ортега Марта ще стане председател.

Акциите на Inditex поевтиняха с 6,1% в деня на обявлението, изтривайки около 5,6 млрд. евро от пазарната капитализация. Инвеститорите се тревожат най-вече за напускането на Исла, тъй като той управлява Inditex десетилетие и помогна на компанията да се превърне в повод за завист в индустрията.

Новите лидери обаче ще бъдат подкрепени от комисия от мениджъри, които са с опит в компанията между 18 и 42 години, осигурявайки приемственост и силна подкрепа, казват анализатори и запознати източници.

Двама от топ десетте мениджъри са и членовете на фамилията с десетилетия опит в брандовете Zara и Massimo Dutti.

“Ключово за тези промени е преди всичко създаването на управленска комисия, която ще позволи на фамилията отново да поеме юздите над Inditex, след като раздели част от властта с Пабло Исла в продължение на 15 години“, казва един източник от компанията.

Марта Ортега ще поеме новата си роля на неизпълнителен председател в Inditex през април заедно с новия главен изпълнителен директор Оскар Гарсия Масейрас. Гарсия Масейрас – адвокат, който е прекарал по-голямата част от кариерата си в банковия сектор, идва от северния испански град Ла Коруня, където е базирана Inditex.

В ръцете на Марта Ортега

Исла, който работи шест години заедно с Амансио Ортега, преди основателят ѝ да се пенсионира през 2011 г., държеше изпълнителната власт в Inditex десетилетие. Исла не е обявил плановете си, след като се оттегли.

Неизпълнителната роля на Марта Ортега предизвика някои въпросителни, но би било погрешно да се взираме твърде много в титлата ѝ, коментира анализаторът в Deutsche Bank Research Адам Кокран.

„Неизпълнителният председател е често срещана роля в индустрията, но предвид опита ѝ в бизнеса и семейните връзки влиянието ѝ вероятно ще бъде по-голямо в решенията по стратегията и брандовете, отколкото на други председатели“, казва той.

Марта, която работи в Inditex от 15 години, се фокусира върху имиджа на бранда и модата в Zara – бизнеса, който допринася за 70% от приходите на Inditex.

По-малката дъщеря на Амансио Ортега следи и инициативи, свързани с устойчивостта, както и кампаниите на Zara с артисти и модни фотографи като Стивън Мейсел, Фабиен Барон и Карл Темплър.

Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още