Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Олимпийските игри загубиха чара си за градовете домакини

Разходите по организацията на събитието са толкова големи, че градовете се плашат от тях

Олимпийските игри загубиха чара си за градовете домакини

Снимка: архив Ройтерс

Градовете преди бяха привлечени от Олимпийските игри. Да бъдат домакини на събитието означаваше блясък и престиж. Нещата вече не стоят така, пише CNN Money.

Рим се превърна в поредният град, който се отказа от надпреварата за Летните олимпийски игри през 2024 г., във връзка с притеснения за разходите. Бюджетните опасения накараха град след град да се откажат от олимпийските си мечти през последните години.

Още по темата

Преди това Хамбург се оттегли от надпреварата за събитието през 2024 г. Стокхолм и Краков се отказаха от Зимните олимпийски игри през 2022 г., които в крайна сметка ще се проведат в Пекин.

Градът домакин трябва да планира, плати и да изгради огромни инфраструктурни проекти. Разходите за сигурност могат да достигнат милиарди долари. Хиляди хотелски стаи трябва да бъдат създадени, за да се подслонят атлетите и туристите. По-голяма част от това идва от джоба на данъкоплатеца, с едва забележима икономическа изгода.

Част от градовете твърдят, че цените на билетите, работните места в строителството и увеличаването на туризма надхвърлят разходите. Но икономисти смятат, че реалната възвръщаемост на домакините на Олимпийските игри не е толкова розова.

Монреал, градът домакин на Летните игри през 1976 г., е може би най-добрият пример за дългосрочните разходи. Лошото управление и прекалено големи разходи оставиха града с дълг в размер на 1,5 млрд. долара, който не беше платен до 2016 г. Олимпийският стадион, известен като Big O, сега е предимно празен.

Въпреки че Монреал е изключение, екип от Saïd Business School към Оксфордския университет е установил, че тази спирала на разходите е нещо обичайно. А опитът на Монреал плашеше другите потенциални домакини чак до 1984 г.

Само Лос Анджелис направи опит и до известна степен успя да наложи условията си на Международния олимпийски комитет. Градът избра нов модел, който разчита до голяма степен на частно финансиране. Освен това използва голяма част от съществуващите стадиони, като по този начин избегна един от най-големите разходи, свързани с Олимпийските игри. Резултатът? Печалба.

Но дните на минималните публични инвестиции изглежда са към своя край. Русия заяви, че е платила невероятните 50 млрд. долара за Олимпийските игри в Сочи през 2014 г. Част от стадионите, изградени в Рио, се очаква да се използват малко.

Международният олимпийски комитет ще се срещне следващата година, за да избере град домакин за 2024 г. Само Будапеща, Париж и Лос Анджелис все още са в надпреварата. 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
Warner Music осъществи най-голямото щатско IPO за годината