IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Osteria Francescana е новият най-добър ресторант в света

Той успя да се изкачи до първото място благодарение на успешното смесване на модерни и традиционни кулинарни практики

14:10 | 14.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Osteria Francescana оглави годишната класация на 50-те най-добри ресторанта в света заради иновативното смесване на традиционни италиански ястия, предава Ройтерс.

Ресторантът, който се намира в Модена, Италия, който се класира втори миналата година, успя да размени мястото си с предишния победител El Celler de Can Roca в Жирона, Испания.

„Амбициозният проект на главния готвач перфектно балансира необходимостта от уважаване на наследството, съчетавайки я с модерността“, посочват организаторите по адрес на главния готвач на Osteria Francescana Масимо Ботура.

Списъкът, който се прави от Restaurant magazine от 2002 г. насам, е базиран на личния опит на 972 готвачи, ресторантьори, пишещи за храна и кулинарни експерти, а не разчита на списък с предварително определени критерии.

Класацията стана известна сред готвачите в света, конкурирайки се с дългогодишната система за раздаване на звезди Michelin. Съгласно нея Osteria Francescana и El Celler de Can Roca имат по три звезди – най-високата оценка.

Друг тризвезден ресторант се класира на трето място – Eleven Madison Park, който се намира в Ню Йорк. Той успя да се изкачи с две позиции нагоре спрямо миналата година.

Central в Лима, Перу, се озова на четвърто място за втора година.

Noma падна с две места за втора поредна година и вече е пети. Ресторантът, който се намира в Копенхаген, печели първото място през 2010, 2011, 2012 и 2014 г.

В челната десетка попаднаха също Mirazur в Ментон, Франция, Mugaritz в Сан Себастиан, Испания, Narisawa в Токио, Steirereck във Виена и Asador Etxebarri в Аспе, Испания.

Повече от половината от ресторантите в топ 50 се намират в Европа. Шест са в САЩ, шест – в Южна Америка, а пет – в Азия.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още