IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на швейцарски часовници върви надолу, но един сегмент расте

Редките винтидж часовници се радват на огромен интерес по време на търгове

18:57 | 08.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;www.phillips.com</em></p>

Снимка: www.phillips.com

Докато индустрията със швейцарски часовници преживява най-дългия си спад от десетилетия, има една област, която в действително бележи растеж - редките винтидж часовници, пише Bloomberg.

Направен от неръждаема стомана хронограф на Patek Philippe, който е един от четирите, за които е известно, че съществуват в света, ще бъде предложен на търг от Phillips. Аукционната къща, която си е изградила репутация в добрите продажби на най-редките часовници, оценява модела на повече от 3 млн. долара.

Именно Phillips открива сезона на есенните търгове в Женева на 12 ноември и очаква да продаде часовници за над 100 млн. швейцарски франка (102 млн. долара) през тази година.

“За най-висококачествените винтидж часовници от XX век има голям пазар”, коментира Аурел Бакс, който ръководи продажбата.

Заради малкия си брой швейцарските винтидж часовници са защитени от спада в търсенето, с който се бори индустрията в момента. През последните години тя произвежда между 20 млн. и 30 млн. часовници годишно.

Фокусът на Phillips върху най-редките модели ѝ дава предимство спрямо конкурентите ѝ Christie’s и Sotheby’s. С очакваните 23,9 млн. швейцарски франка, сумата, която тя може да събере сега, фирмата има шанса да засенчи двата по-големи конкурента взети заедно.

Това няма да е първата година, в която 220-годишната Phillips изпреварва Sotheby’s и Christie’s на пазара на часовници. През 2014 г. базираната в Ню Йорк и Лондон фирма нае Бакс след като преживя две десетилетия, специализирайки се именно в търговете с часовници. В рамките на две години Phillips успя да измести най-големите си конкуренти на пазарите на часовници в Женева и Хоконг. Sotheby’s и Christie’s отказват да коментират въпроса.

“Ние не сме врагове”, посочва 45-годишният Бакс в интервю. “Просто имаме различни бизнес планове”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още