IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението на бира в Германия с първи ръст от години

Продажбите на безалкохолните бири отчитат нарастване от 11 на сто между януари и септември в сравнение с предходната година

16:34 | 28.12.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на бира в Германия отчитат ръст през тази година – преди всичко благодарение на много топлото лято.

„В края на годината очакваме плюс от около 1 на сто", казва управляващият директор на Германската федерация на пивоварите Холгер Айхеле, цитиран от Der Spiegel.

Години наред потреблението на бира спадаше значително. Германските пивоварни продадоха през 2017 г. най-малко бира от обединението насам. Възможните причини за спада: населението в Германия става все по-старо, а хората в напреднала възраст понякога пият по-малко алкохол. Според проучване на Федералния център по здравно образование обаче и по-младите хора са склонни да пият по-малко алкохол, отколкото преди няколко години. Пивоварните реагират с все повече и повече безалкохолни марки.

Според Айхеле продажбите на тези напитки са се развили „сензационно" през тази година: с ръст от 11 на сто между януари и септември в сравнение с предходната година. А повишението в продажбите на безалкохолни бири е с цели 21 на сто. Междувременно безалкохолната бира държи почти 7% от пазара на бира във федералната република. „В бъдеще всеки десети литър произведена в Германия бира ще е безалкохолна“, казва Айхеле. И сега обаче предлагането е голямо  - вече има над 400 различни марки...

Същевременно движението за Крафт бирата държи съвсем минимален дял от продажбите – най-много половин процент, но според Айхеле именно на него се дължи „Ренесансът на пивото“.

Предлагането на регионални или сезонни бири става все по-широко, а потребителите в същото време са „по-заинтересовани и информирани“.

Средната цена за една кутия от най-добрите марки, като Beck's, Krombacher или Warsteiner според източници от бранша през тази година е над 13 евро. Дори цените на дребно през 2018 г. са били над психологически важния праг от десет евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Като статията не ви интересува, за чиX я коментирате? Защо изобщо я четете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
Темата е за баламосване на читателя ...амбалаж , плява, въздух...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 5 години
Защо ли тази тема не ме интересува? Нито е важна за България. Със сигурност консумацията на бира на човек от населението е намаляла, защото "бежанците" на Меркел не си падат по бирата. Дори искаха да се забрани Октобър фест с момичетата с деколтета и бирата. Има толкова много други и по-важни явления, които се крият от икономистите-анализатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още